Мним маршал се появи на Парада на победата в Москва

Снимката на белобрад руснак, облечен в униформа с маршалски пагони, бе една от множеството кадри, които световните агенции разпространиха от Парада на победата на 9 май в Москва.

Но броени дни след това се оказа, че мъжът, попаднал на трибуната с ветераните, не е никакъв маршал и дори никога не е служил в армията, съобщи телевизионния канал "Вести".

Наблюдателни руснаци забелязаха, че е абсурдно да има маршал на Червения площад, защото единственият жив военен с този чин е маршалът на СССР Дмитрий Язов – бивш министър на отбраната и член на групата, опитала да извърши преврат срещу Михаил Горбачов.

Разплитането на загадката продължи с разглеждането от блогъри на отличителните знаци по униформата. На гърдите му има значка на почетен сътрудник на ВЧК-КГБ, само че съветски маршал от органите за сигурност е бил само един човек – Лаврентий Берия, разстрелян през 1953г.

В крайна сметка журналисти от "Московский комсомолец" издириха "ветерана" и установиха, че той е Сергей Крупко - инженер от централната аерологична лаборатория (поделението към метеослужбата, което пуска балони за сондиране на атмосферата – бел.ред.). На парада той съпровождал 99-годишния си баща и ветеран от войната Георгий Крупко.

Пред изданието метеорологът казва, че е "секретен маршал от КГБ" и че с това звание, което формално не съществува, го бил наградил лично Юрий Андропов – бивш шеф на КГБ, генерален секретар на ЦК на КПСС и лидер на СССР. Разбира се, в историята на СССР и Русия не е имало и няма "секретни маршали", а бивши офицери коментират, че постъпката на Крупко е кощунство и цинизъм спрямо тях, но не се преследва от закона.

Пред телевизионния канал "Вести" Сергей Крупко разказва, че е поръчал униформата в обикновено шивашко ателие. В репортажа се изброяват и груби несъответствия между отделните елементи на униформата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"