Концесионер обеща 500 работни места на летище-Горна Оряховица

Американски концесионер обещал да разкрие 500 нови работни места на международното летище в Горна Оряховица. Това обявиха в понеделник във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов и шефът на транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов.

Сред визита на аеропорта те уточниха, че към авиобекта има реален инвестиционен интерес от чужда компания. Освен за карго и граждански полети вложителят възнамерява да създаде база за ремонт и рециклиране на части и детайли за самолети.
"Идеята е тук самолетите да кацат след последния си полет. След това частите, които са подходящи, ще бъдат рециклирани, ремонтирани и връщани обратно. 80% от самолетите ползват такива детайли. Вложенията в ремонтите цехове ще надхвърлят 100 милиона евро", обясни Гроздан Караджов.

Той допълни, че ще се търсят както хора, които работят в сферата на информационните технологии, така също и шлосери, фрезисти и друг по-ниско квалифициран персонал.

Компанията с интерес към концесия на летището в железничарския град е "Гери Холдинг", която е базирана в Италия. Инвестиционното предложение е внесено в Министерството на транспорта още миналата есен.

"В Европа няма такова предприятие. Подобни има в Америка и Азия", уточни Гроздан Караджов. Той поясни, че около летището в Горна Оряховица в последствия ще възникнат и други предприятия за съпътстващи дейности.

"Има всички условия инвестицията да стане факт до края на годината. Наблизо има и старо военно поделение, което също може да се ползва. Разговаряхме с борда на директорите на летището, очакваме до месец транспортният министър Ивайло Московски да внесе в Министерския съвет условията на концесията", съобщи Иван Иванов.

Зам-шефът на Народното събрание и председателят на транспортната комисия са категорични, че развитието на карго-полетите ще доведе до вдигане на стандарта и до увеличаване на заетостта в региона. Оттам ще могат да бъдат възстановени и гражданските полети, което пък ще даде тласък и в развитието на туризма. Летището в Горна Оряховица има необходимите лицензи и разрешения. В момента аеродрумът в Горна Оряховица приема чартърни и товарни полети, както и учебни самолети.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"