Депутат от ДПС: Създаването на Съвет по сигурност към МС е предимство

Създаването на Съвет по сигурност към Министерски съвет не е недостатък, а предимство - коментира пред „Фокус“ Янко Янков, депутат от ДПС и зам.-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание. Той бе категоричен, че генерирането на политики в областта на службите може да стане единствено чрез изпълнителната власт.

„До сега сериозна, качествена субординация на службите липсваше, защото в крайна сметка тяхната дейност е информационно-аналитична. Те събират информация, анализират я, правят изводи какви събития могат да настъпят за държавата най-вече по отношение на националната сигурност.

При създаването на този съвет именно премиерът трябва да бъде отговорен фактор, Министерски съвет да взима решения в тази посока – да координира, да търси отговорност в службите“, коментира Янков. Според него пред очите на премиера, който отговаря за политиката на България, те трябва да анализират и заедно да допълват функциите си, а не да се конкурират и да бъдат някакви затворени системи.

„Трябва да се знае какво точно правят службите и те да бъдат контролирани, тъй като там се харчи не малко публичен ресурс на българските граждани“, категоричен е Янков. Според него в негативните оценки за дейността на НСО има голяма доза популизъм. Заради спецификата на работата на службата, служители на МВР не могат да изпълняват нейните функции, каза още Янко Янков.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"