Ето как в Нова Загора поръсиха пътищата със захар против катастрофи

Нетрадиционната кметска заповед на новозагорския кмет Николай Грозев (ГЕРБ) вече е изпълнена: ведомствен автомобил на Гражданска защита към община Нова Загора е минал по главните пътища в общината, а от прозореца млада служителка е поръсила асфалта със захар.

Посипани са 50 кила, при това - качествена захар, ако се съди по опаковката. Както вече съобщихме, ритуалът бе разпореден от градоначалника заради двете тежки катастрофи, станали само за седмица. Те отнеха живота на двама младежи от града и двама гранични полицаи.

"Предприемайки тази инициатива, общинското ръководство се основава на древно предание, според което, ако пътищата се поръсят със захар, това ще прогони злата прокоба" - бе съобщено не къде да е, а на официалния сайт на общината.

"Въобще не съм искал да става сензация" - лаконично коментира самят градоначалник и допълни, че захар е използвала и баба Ванга, препоръчвал я и известният в миналото пророк от Новозагорско дядо Влайчо.

Ден, след като кметското разпореждане беше изпълнено, страстите не стихват. Захарният ритуал е най-коментираната тема във фейсбук-страницата на Нова Загора. "Ванга е разчитала на кристалната решетка на захарта. Тя има способност да събира и предава информация, има памет, както всяка клетка. От древни времена хората са изчиствали злите сили със сол или захар, поръсвайки домовете си" - е написала Златина Великова. Тя вероятно не е чела други коментари в мрежата, които напомнят, че захарта съвсем не е древен продукт. Освен за структурата на материала, има спорове за самия ритуал. "Ако това е сериозно, аз съм потресена. Ние сме християни, само преди месец празнувахме Възкресение Христово" - пък е написала Кати Вълкова. Какво мислят свещениците в Нова Загора по този въпрос, не е ясно. Сливенските им колеги обаче се изказаха: "Заради тази история...няма да има реколта!". Нестандартната кметска заповед е предизвикала и идеи за усъвършенстване на подхода при прогонването на злите сили. "Дали 50 кг захар ще са достатъчни, за да превъзпитат шофьорите с идиотско поведение...? Мисля, че общината трябва да назначи поне и една врачка!" - предлага Таня Вълева. А, не само врачка - и мармот! - настоява друг. Отрезвяващо пък е мнението на Цветан Колев: "Да вземе смалко асфалт да ги поръси /пътищата - б.р./, не със захар. 300 лева данък плашам да си троша колата". А мнозина автори на коментари просто настояват за засилено полицейско присъствие по пътищата и безпощадни санкции за шофьорите-нарушители.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"