Омуртаг дава 600 лв. стипендия за специализация на лекар

Ежемесечна стипендия от 600 лв. за специализация на млад лекар гласува общинският съвет в Омуртаг. Условието за финансовото подпомагане е бъдещият кардиолог да остане да работи в общинската болница след придобиване на специалността 5 год.

Общинското ръководство и съветниците заявиха готовност да сключат договори за подпомагане на студенти и други млади лекари, за да осигурят кадрово болницата си.

Първият лекар, който ще получи помощта за специализация, е д-р Ажда Ибрямова (26г.), която е завършила медицина преди 2 год. в София и се е върнала в родния град. Тя работи във вътрешно отделение на местната болница и специализира каридология в Тракийския университет от миналия май. Тя разказва, че от нейния випуск от 120 човека, вероятно половината са заминали зад граница, но тя твърдо била решила да се върне у дома. "Тук има голяма практика и много сучаи. В същото време има възрастни колеги с опит и знания, от които да се уча. В крайна сметка и тук хората имат нужда от лекари и се радвам, че мога да помагам", сподели тя. Д-р Ибрямова благодари за оказаната подкрепа и се надява това да стане практика.

Отпускането на финансово подпомагане е по предложение на Съвета на директорите на болницата с идея да се задържи младата лекарка в местното здравно заведение и да се подсигурят специализирани кадри.

От общината съобщиха, че имат готовност, при проявено желание за повишаване квалификацията от страна на лекари, завършили медицина след 2010г., да осигурят нужното чрез бюджета си. Условието е да сключат договори, че ще работят в болницата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"