„Левски“ бие провинцията с 13:1

„Левски“ може да падне само с дузпи от „Черно море“, ако се спази традицията.

В своята история грандът играе 14 финала за националната купа срещу отбори, базирани извън столицата. И постига 13 победи, като се започне още първия „син“ дуел за трофея на 3 октомври 1942-ра в София, когато „Спортклуб“ (Пд) напуска терена в 72-рата минута при 3:1 за софиянци. И идва служебно 3:0 срещу отбора, чийто продължител става „Локомотив“ (Пд). Нататък пред „сините“ се предават „Ботев“ (Пд) - 4 пъти, „Черноломец“ (Попово), „Спартак“ (Пл), „Спартак“ (Пд), пак „Локо“ (Пд), „Берое“, „Пирин“, „Нефтохимик“, „Литекс“.

Традицията се наруши едва преди 2 г., когато „Левски“ даде купата, но чак след дузпи (1:3) с „Берое“ в Ловеч. А 120-те минути завършиха 3:3, след като „Левски“ остана с 10 играчи при 1:2 (червен картон на Христо Йовов) още в 42-рата, но героично изравни.

„Черно море“ не е печелил трофея, а „сините“ - от 2007-а, когато удариха „Литекс“ с 1:0 след продължения в Стара Загора. Варненци все пак имат два финала, но - загубени. През 2006-а тимът падна от ЦСКА с 1:3, а през 2008-а и от „Литекс“ с 0:1.

„Левски“ има още 9 загубени финала, но всички са срещу столичани - 7 пъти ЦСКА, „Локо“ (Сф) и „Славия“.

В статистиката личи стар спор. Дали „Левски“ гони национална купа №26 или №27? През 1981-ва и 1982-ра паралелно вървят битки за Купата на Съветската армия и Купата на България. Трофеят в турнира на името на страната е спечелен първо от ЦСКА, после - от „Левски“. Но в евротурнира за Купата на носителите на купи отиват да играят „Ботев“ и „Локо“ (Сф), които триумфират за КСА, докато грандовете - за УЕФА. Колосите и доста статистици броят трофеите на „сини“ и „червени“ за национални, но други - не.

„Левски“ играе и за спонсор

„Левски“ се хвърля срещу „Черно море“ във финала за купата и за своето бъдеще. Мачът е от 20 ч на „Лазур“ в Бургас.

„Сините“ вече са в напреднали фаза на преговори с бъдещ спонсор. Параметрите на сътрудничеството зависят естествено от рекламния ефект, който клубът осигурява. И влизане на „Левски“ в Европа ще даде импулс за подписи, които има шанс да се сбъднат следващата седмица. Възможно е бъдещият спонсор да получи и миноритарен дял в клуба, след което Тодор Батков вече да не е мажоритарен акционер.

Спечелване на купата на България ще активира вариантите и с други компании, които да помагат на „Герена“. Например „сините“ чакат отговор от „Хербалайф“, като предложиха няколко варианта на партньорство. Разбира се, едно е да се явиш пред мегакомпания като носител на купа и участник в евротурнирите, друго – като някакъв си финалист, който не е пипал трофей от 2009-а и е седми в класирането. От „Герена“ отрекоха слуховете, че „Лукойл“ им става спонсор. Не е вярно, че ВТБ се връща в „Левски“.

Мачът е със залог „или-или“ за бъдещето на „сините“ и в персонален аспект. При провал и отпадане от Европа по-трудно ще стане да бъдат задържани асове, чиито договори изтичат. В началото на следващата седмица се предвиждат преговори за подновяване на контрактите с Антонио Аниете и Роман Прохазка. Без евротурнирите може и на други чужденци да им се прииска друго пристанище...

Логично е трофеят да влияе и върху бъдещите трансфери на „Левски“, макар засега клубът да подбира само български играчи с ниски заплати и без трансферни суми. При влизане на спонсор обаче ще се прави по-сериозна селекция, а футболисти по-лесно идват при участник в Лига Европа, отколкото просто при седми в класирането...

По 10 000 лв. чакат в „Черно море“

В „Черно море“ обещаха по 10 хиляди лева на футболист за победа срещу „Левски“ във финала за купата на България днес. Информацията е непотвърдена, но по принцип от варненския клуб трудно изтичат числа. Именно затова не е сигурно, че сумата е рекордна за мач от български турнир за „моряците“, но е твърде вероятно.

Гърчещият се отдавна в немотия „Левски“ прави свръхусилия да събере същата сума за премии. По традиция в клубния правилник от години вписват по 10 000 лв. на човек за спечелване на купата. Регламентът за настоящия сезон обаче не е официален, защото не е скрепен с всички подписи на управата и футболистите.

А победителят в дуела за купата получи вчера бонус и от ... УЕФА, макар и не финансов. Носителят на трофея ще играе директно във втория кръг за Лига Европа, докато другите ни два отбора (явно „Литекс“ и „Берое“) ще започнат от първия. „Севиля“ спечели турнира и по новия регламент отива в Шампионската лига. Това промени схемата. Така „Левски“ или „Черно море“, вместо да започне още от 2 юли в Европа, ще стартира от 16-и. И ще има нормално време за почивка и подготовка.

„Сините“ фенове започнаха от вчера да пъплят из Бургас, а днес се очаква нашествие с автобуси и коли. Бензиностанции по пътя от София към морето масово ще затварят от страх да не бъдат потрошени от ултраси.

Под наслов „Да запазим Бургас уютен и приветлив“ Националният клуб на привържениците пусна призив левскарите да се държат цивилизовано. В крайморския град ще има оформени специални зони за паркиране на двете агитки. Левскарите приготвиха впечатляваща хореография. Елементите за шоуто ще бъдат разположени по седалките от доброволците днес към обед.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"