ВКС: "Килърите" са убийци, но им е нарушено правото на защита

Делото срещу бандата за поръчкови убийства „Килърите“, чийто бос е Петър Стоянов-Сумиста, се връща на втора инстанция. Въпреки това решение Върховният касационен съд (ВКС) потвърди, че групата е извършвала убийства, палежи и побои.

Според прокуратурата „Килърите“ са отговорни за убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за два побоя, три палежа, взрив, незаконно притежание на боеприпаси и оръжие и лихварство.

На втора инстанция Сумиста, Васил Костов-Кеца и бизнесменът Георги Вълев бяха осъдени на доживотен затвор. Янко Попов-Туцо бе пратен зад решетките за 15 г., Райчо Стойнев-Хижаря - за 7 г., а бившият полицай Петър Атмаджов - за 4 г. Още тогава подсъдимите бяха оправдани за разстрела на Борислав Георгиев.

ВКС сега потвърждава, че виновни за това убийство няма. Но отменя присъдите и за другите разстрели - на Лупов и Рачев. Причината обаче не е липса на доказателства, а нарушеното право на защита на Сумиста. Ключови прокурорски свидетел бил разпитани в окръжния съд в Шумен без участие на адвоката му. Защитникът представил доказателство пред съда, че е ангажиран с друго дело и не може да се яви. Шуменските магистрати обаче не се съобразили и разпитали свидетеля в присъствието на резервния защитник на Сумиста. Впоследствие този защитник поискал да се оттегли от делото заради различия в защитната теза с подсъдимия, но съдът му отказал.

ВКС посочват, че тези нередности са могли да бъдат поправени от апелативните съдии, но това не е сторено. Затова им връщат делото за преразглеждане.

В сила влиза присъдата на Атмаджов, който бе признат за виновен, че с Вълев са пребили жестоко Али Салем и че държал незаконно оръжие и патрони.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Владимира Георгиева

Този уебсайт използва "бисквитки"