71 атакуват в КС процедурата за избор на шеф на БНБ

71 депутати от различни партии обжалват в Конституционния съд (КС) процедурата за избор на гуверньор на БНБ. Жалбата, която бе инициирана от социалистите и от патриота Емил Димитров-Ревизоро, е подписана от депутати от БСП, Патриотичния фронт, БДЦ, “Атака” и ДПС и от независими народни представители. Мотивът - правилата за издигане на кандидатите са противоконституционни, тъй като се отнема правото на отделни депутати да правят номинации за шеф на централната банка. Кандидатури можеха да внасят само парламентарните групи и независимите народни представители.

“Конституцията дава право на всеки народен представител да номинира кандидати, но правилата, които бяха приети от мнозинството, отрязаха това право”, аргументира жалбата социалистката Корнелия Нинова.

Още при приемането на процедурните правила за издигане на кандидати за управител на БНБ от Патриотичния фронт предложиха отделни депутати да могат да правят предложения. Идеята обаче бе отхвърлена с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

В същото време премиерът Бойко Борисов призова депутатите да изберат ново ръководство на БНБ още другата седмица.

Засега изслушването на четиримата кандидати за управител на централната банка е насрочено за следващия четвъртък (9 юли). Пред бюджетната комисия в парламента те ще трябва да представят концепциите си за управление на БНБ. Наскоро шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) прогнозира, че новият гуверньор ще бъде избран на 15 юли, когато ще бъде първото редовно заседание на Народното събрание след изслушването.

Първи от ГЕРБ издигнаха кандидат за управител на БНБ - Димитър Радев, бивш зам. финансов министър, съветник в Международния валутен фонд (МВФ). Неговата кандидатура беше подкрепена от Реформаторския блок, който издигна и свой кандидат - Бисер Манолов, член на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От Патриотичния фронт издигнаха ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов. АБВ също имат свой кандидат - дългогодишният служител в БНБ Виктор Йоцов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Здравка Андонова

Този уебсайт използва "бисквитки"