Най-добре пазената тайна в Европа: Будапеща

Оставете другите да се блъскат в тълпата под небето на Тоскана.

Или да се съревновават с туристите в Барселона в опит да открият поне един прав ъгъл в творенията на Гауди.

Ако сте решили да прекарате няколко незабравими летни дни на място в Европа, което едновременно предлага богата история, впечатляваща архитектура, среднощен блясък, крайбрежна романтика и куп други изненади, заповядайте в Будапеща!

Вероятно защото зад всеки ъгъл дебне по едно малко съкровище, преди няколко десетилетия унгарската столица често е наричана “най-добре пазената тайна в Европа” - определение, което се е пришивало и на румънския град Букурещ, но за него друг път.

Днес тайната “Будапеща” изглежда разкрита. Или почти разкрита.

Щипка “имперска аристократичност”

Ако идвате от Париж, ще се объркате, че сте в Москва.

Идвате ли от Москва обаче, ще си помислите, че сте в Париж.
И двете сравнения са оправдани. Донякъде.

“Разсечена” на две от пълноводните води на Дунав Будапеща (състояща се от Буда и Пеща) респектира с имперска аристократичност. През деня.

А през нощта към целия архитектурен блясък се прибавя сиянието на хиляди мъждукащи светлини - едните кичат величествените сгради покрай двата бряга на реката, а другите - внушителните мостове над нея.

И на светло, и на тъмно е задължително да направите едно - да се качите на Цитаделата, откъдето окото може да изучи Будапеща в пълния й блясък. От едната страна на Дунава се извисява замъкът Буда, който е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, понеже е разрушаван и възстановяван на няколко пъти.

А от другата страна - в Пеща, се шири унгарският парламент, в който вероятно ще замечтаете да заработите. Понеже е най-голямата сграда в страната - общо 268 метра дължина, 123 метра широчина и 96 метра височина са покрити с невероятна фасада.

Окото отново бяга към Буда, за да се наслади на Рибарския бастион и на Катедралата Матиас. Те лесно могат да бъдат описани с една дума – величествени.

Не само защото изящните им архитектурни елементи засияват под светлините на града, но и понеже качи ли се на тях, човек се чувства някак си могъщ - с преимуществото да вижда от високо Дунав, парламента и прекрасната Пеща.

На един мост разстояние

Дунав всъщност не е разделителна линия в сърцето на града, а възможност за още едно приятно изживяване. Даже няколко екстра изживявания - разходка с корабче като по парижката Сена, романтична среща или пък купон до зори край реката, както и незабравима емоция да видиш окъпаните в светлини мостове, "пеещите" води под които сякаш те приканват "да се изкачиш над тях".

Най-внушителен остава Верижният мост, който е и първата "връзка" между Буда и Пеща. Всяка част от него е произведена в Англия, откъдето е доставена в Унгария. Не пропускайте да се разходите по Верижния мост преди срещата с другата част на столицата.

В Пеща можете за миг да отдъхнете от величието, за да се насладите на по-модерни градски решения. Тук е търговска част на Будапеща, която се редува с градинки, фонтани, китни ресторантчета край реката...

Задава се площадче - отляво има оркестър, отдясно танцуващи двойки. Почти утопично!

Малки скрити съкровища

Потопите ли се в Будапеща, ще имате чувството, че от всеки ъгъл изникват малки изненади - съкровища, които чакат да бъдат разкрити. Най-голямата базилика в Унгария - Св. Стефан, където от 96 метра височина още веднъж можете да се полюбувате на красотите на града. Най-голямата синагога в Европа. Най-внушителният площад - на героите, заграден с музеи и изложбени зали. Остров Маргарит в средата на Дунава, който е под прикритие от зеленина и паркове. И още, и още.

Уморите ли се, спрете за сладолед или седнете на по бира! Или просто седнете край реката, за да съзерцавате как се вълнува.

Има и още една изненада, която сякаш е добре пазена в тайна - в Будапеща буквално врят множество минерални извори. 37 градуса на открито дори и през зимата - как ви се струва, а?

Не вярвате?! Заповядайте! Проучете!

Сигурно има още много тайни за разкриване в Будапеща! И всеки може да намери свое съкровище.

А може би едно от тях е, че и Виена, и Прага са на една ръка разстояние.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Здравка Андонова

Този уебсайт използва "бисквитки"