Борисов мълчалив на празника на МВР

Премиерът се прегръща с вицето на Орешарски

Премиерът Бойко Борисов присъства мълчаливо на празника на МВР на площада пред храм “Св. Александър Невски”. Сред официалните гости бяха и четирима бивши вътрешни министри - Румен Петков, Цветан Цветанов, Цветлин Йовчев и Веселин Вучков. Борисов се ръкува с тях, но прегърна само двама - Цветанов и Йовчев, бивш вицепремиер в кабинета “Орешарски”.

По-късно във фейсбук премиерът наруши мълчанието и поздрави всички служители на МВР и семействата им, както и онези, които са били част от системата и са допринесли за нейното развитие през годините.

“Без модернизиране на МВР не можем да имаме модерна държава. Вярвам, че с работата и поведението си ще успеем да убедим дори и най-големите си критици, че вървим в правилната посока”, каза в словото си вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя също не пожела да говори пред медиите.

Три часа след парада от най-големия полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), дадоха пресконференция в шатрата, опъната пред парламента.
“Ако до петък - 10 юли, не се състои втори официален кръг от преговори, на който да се разгледа единствено състоянието на пожарната, ще се обърнем пряко към премиера Бойко Борисов да реши проблемите в системата”, заяви шефът на СФСМВР Валентин Попов. Синдикалистите показаха документи, с които опровергават изявления на Бъчварова пред парламента миналия петък. “Депутатите чуха, че в МВР има административна реформа - това не е вярно. Бяха намалени свободни щатове на полицаи и пожарникари. Сегашните 32 групи в пожарната се закриват и вместо тях се създават 8 отряда. Какво ще стане със служителите - не се знае”, каза Попов. Той изтъкна, че за последните три години пожарната е загубила десетки дела за 525 000 лв., водени от нейни служители заради неизплатен извънреден труд или заради незаконно наложени наказания.

Шефът на пожарната Николай Николов заяви, че не разбира защо искат оставката му. Той обясни, че 8-те отряда с най-модерна техника и обучени огнеборци и спасители се създават в отговор на призив на ООН към държавите да вземат мерки заради промените в климата.

От СВФСМВР готвят на 25 юли национален митинг в София. “Дали ще бъде концерт или протест, зависи от преговорите”, заключи Попов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"