Румен Овчаров: Дупката в НЕК е неспасяема

Дупката в НЕК не е значителна, тя е неспасяема. НЕК има годишни приходи около 3 млрд.; дупката беше 3 млрд. преди две години и половина, сега вече е над 4 млрд. Това коментира пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров.

„Аз напоследък използвам едно сравнение между популизма в политиката и алкохола в бита – в малки количества и двете са полезни. (...) Когато прекалиш следва тежък махмурлук, когато продължаваш да правиш това, то се превръща в хронично пиянство”, коментира той.

По думите му премиерът вече е наясно, че не може да се „мърда” с цените на електроенергията и всячески се опитва да прехвърли вината другаде – напр. на КЕВР, който хем е независим регулатор, хем стана обект на политически натиск в края на миналия месец.

Според Овчаров, интерес от „замразяване” на цените имат не само политиците, които непрекъснато говорят за резерви в енергетиката без конкретни резултати. Той нападна българския бизнес (същият, който протестираше срещу новите цени преди месец – б.р.), като посочи, че той е с най-голямата енергоемкост в целия ЕС, като повечето конкуренти на родните компании достигат с пъти по-висока ефективност. Това, по думите на бившия министър, е на фона на цени на тока в размер на 50% от средните за евросъюза.

Според него не е нормално всички производители на свободния пазар да са освободени от такса „Задължение към обществото” и тя да се поема от обикновените потребители.
Румен Овчаров отбеляза, че колкото по-късно се стигне до поскъпване на това, толкова по-невъзвратими ще са загубите. „Докато продължаваме да робуваме на тезата, че цената на електроенергията е социалната категория, а не икономическа, ще се получава така”, отбеляза той.

Бившият министър коментира и ситуацията с Гърция, като посочи, че прекалено много се смесват политика и икономика и, например, не се напомня, че предишните спасителни планове са минали без обсъждане с европейските данъкоплатци.

„Хубавата новина е, че най-после разбрахме какво искат ЕС и евробюрократите от Гърция – техният проблем е Ципрас. Ципас е лош знак и той трябва да бъде изгонен на всяка цена от гръцката политическа сцена. Не знам дали по начина, по който го правят, ще постигнат това, което искат”, заяви Овчаров.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"