Стотици хиляди ще посетят събора в Рожен

Традиционният събор на Рожен привлича днес стотици хиляди хора след 9-годишна пауза. 400 гайди и кукери ще огласят родопските поляни. В тридневната програма ще се включват над 7 000 участници от фолклорни групи и ансамбли.

Заради многобройните заявки се наложи да бъде поставена четвърта сцена и да се удължи времетраенето на конкурса. На Роженските поляни тази година ще се надпяват близо 350 певчески групи и ансамбли, съобщава "Дарик".

Чалга няма да звучи през трите дни на събора, само фолклор, категоричен е един от организаторите на събитието Симеон Караколев от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“.

„Нека да се види и чуе, че има живот и Родопите могат да дадат тласък на народа ни към по-добро", каза народната певицата Валя Балканска, която ще открие Събора на народното творчество и животновъдство с Петър Янев и две малки момиченца.

„Толкова години е мъчена тази Родопа планина и затова това е силата и духът на Рожен - да обединява хората. Живот и веселие, малко или много да забравят за мъките, да се види, че има българско, че има живот на тази Родопа планина", сподели още певицата.

На Рожен ще има и Алея на занаятите, където ще бъдат представени майсторските умения на грънчари, ножари, медникари, тъкачи и дърворезбари. Повече от 60 занаятчии и чираци ще разгърнат щандове, за да покажат на живо своите технологии .

Животновъдите пък ще представят изложения със стотици животни от различни породи. Можете да разберете по какви рецепти са приготвяни преди 5 века сиренето и кашкавала и по какво се различава производството на млечни продукти в днешното съвремие.

Професионални готвачи са подготвили кулинарно турне заедно с Ути Бъваров. И през трите дни на събора от 16,00 часа ще има индивидуално надиграване на най-добрите изпълнители от танцовите групи, като за победителите са осигурени специални награди.

От сдружение „Родопски хайдути“ обещаха, че ще се съберат на ливадите с чети от цялата страна, до огромно българско знаме. Всички посетители могат да се докоснат до голяма оръжейна експозиция, а по-смелите от тях могат да стрелят със старо оръжие, така, че музиката и танците ще бъдат на фона на топовни салюти.

По предварителни данни гостите на събора, който е под патронажа на президента ще са над 350 хиляди души. От община Смолян очакват около 15 милиона приходи от туристите, които нощуват в района, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Опазването на обществения ред е поверенo на повече от 200 полицаи и близо 100 души частна охрана в мобилни групи. От областната дирекция на МВР въвеждат временна организация на движението на автомобили по пътя Пловдив- Смолян и обратно по време на Събора на народното творчество и животновъдство “Рожен 2015”. Ограниченията са в сила от 6 часа тази сутрин до понеделник.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"