Отнемат децата на дървари, оставяли ги без надзор

Семейство дървосекачи са предупредени от социалните служби в Златарица, че ще им бъдат отнети децата, тъй като ги оставят без надзор. Безхаберните родители били от Котел, но от няколко месеца се подвизавали в балканското градче. Многолюдната ромска фамилия се била самонастанила в необитаема къща без знанието на собствениците и.

Майката и бащата на трите хлапета на възраст между 3 и 5 години работели към дърводобиваща фирма и от ранни зори до късно вечер били в гората. Още в 6 часа майката и бащата излизали от жилището и зарязвали невръстните малчугани. Децата по цял ден оставали гладни, непрекъснато плачели и се скитали дрипави из махалата.

„Като разбрах за случая, незабавно алармирах Агенцията за закрила на детето и полицията. Уговорката беше заедно да отидем на проверка, но реално никой не ни се обади. Социалните служители казаха, че навестили децата и предупредили родителите да се грижат за тях”, сподели кметът на Златарица Пенчо Чанев.

Той обаче негодува, защото всички отговорности се прехвърляли на управниците, които не разполагали с нужните сили и ресурси да се справят с всички проблеми. „Сутрин ще спасявам деца, на обяд ще ловя пуснати свободно от дърварите коне, които шарят по пътищата и градините, а вечер ще гася пожари. Като потърся по конкретен проблем представители на други институции или не отговарят на телефоните си, или си почиват през уикендите”, възмущава се Пенчо Чанев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"