Христо Иванов готов с оставка - ако разбере, че шансовете за съдебна реформа са изчерпани

"За мен писалката винаги е била по-силна от томахавката". Това обяви министърът на правосъдието Христо Иванов в тв предаването "120 минути" по bTV . Според него с главния прокурор Сотир Цацаров не са заровили томахавките, защото никога не са ги вадили.

На въпрос дали носи оставката в джоба си, Иванов каза, че вижда смисъл в това да е министър, докато вижда шанс реформата в правосъдието да се проведе. Когато разбера, че всички шансове са изчерпани, ще си подам оставката, уточни той. Не е толкова важно дали си държа оставката в джоба, а дали си нося химикалката, коментира още министърът.

По думите му основната цел на предложените промени в Конституцията е да се реформира главата на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС), като се гарантира, че подборът на магистрати се прави по най-честен начин. Според Иванов в момента ВСС се избира по много сложен начин и това спъва работата му.

Неговата теза е, че в момента висшият орган на съдебната система не се избира пряко от гилдията, а опосредствано и това води до "вечните началници". Министърът уточни, че никога не говори срещу сегашния състав на ВСС, а срещу системния проблем. Явното гласуване във ВВС пък се предлага, за да знаят тези, които са избирали съдиите, как те гласуват.

Христо Иванов призна, че е възможно при обсъждането на предложените промени в Конституцията между първо и второ четене да се извади "живецът на реформата".

Очаква се следващата седмица парламентът да гласува текстовете на първо четене.

Ето и акцентите от интервюто на министъра, които изпратиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието:

Христо Иванов: За да упражняваш власт, трябва да се откажеш от власт

За да имаме доверието на гражданите, ние трябва непрекъснато да показваме ръцете си. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за предаването 120 минути по бТВ.

На въпрос дали неговите ръце са чисти, той отговори: „Имам не просто чисти ръце, имам чиста съвест. И не бих поставил под съмнение този факт, защото ще загубя самоуважение към себе си.

Политическият процес в България има една особеност – всяко упражняване на власт, за да е успешно, трябва да минава през отказване от власт, каза той. Теренът на българската политика е страшно разкалян, българската демокрация има нужда от съзряване. В момента най-важното нещо при осъществяване на съдебната реформа е да си поставим ясни цели и да се движим към тях, каза министърът.

Един от акцентите на настоящия етап на съдебната реформа е промяна на самия модел на управление на системата. Най-разбираемо това може да се обясни с популярната българска поговорка: Рибата се вмирисва откъм главата, каза Христо Иванов. Щом тази власт има толкова сериозни проблеми, значи трябва да се създадат гаранции за подобряване на управлението й – на първо време чрез преструктуриране на ВСС, въвеждане на пряк избор на членовете му от професионалната квота и др. ВСС е органът, който извършва подбора на магистратите, той назначава и повишава съдиите, прокурорите и следователите, налага дисциплинарни наказания, той избира административните ръководители и др. Целта на промените е да се създадат гаранции, че съветът ще върши своята работа както трябва, че занапред ВСС няма да си затваря очите за случаи на магистрати хотелиери, магистрати с прякори и т. н. И това не се отнася само за настоящия ВСС,това е системен проблем, който е налице отдавна, подчерта правосъдният министър.

Разделянето на ВСС на две квоти от една страна ще предотврати възможността прокурори и следователи да влияят върху вземането на решения за кадруване на съдии и обратно. Същевременно, въвеждането на пряк избор на членовете на съвета от професионалната квота ще гарантира много по-здрава връзка между избрания и тези, които са го избрали. Работи се върху демократизация на процеса на вземане на решения в самата система чрез промяна на баланса във взаимоотношенията между председателите на съдилищата и съдиите в тях. Огромното мнозинство от българските съдии и прокурори са принципни и почтени професионалисти, на тях трябва да им се даде повече възможност да участват във вземането на решенията. На следващо място се търси начин да се игнорира възможността в съдебната система да има вечни началници. За гражданите е важно, когато влязат в съда, срещу себе си да имат независим съдия – независим не само от политическо влияние или заради заплатата си, но и независим от йерархичен натиск. Съдията не трябва да се бои за кариерата си, когато взема решение по едно дело.

Но така или иначе, промяната на модела на управление на системата е само една малка част от реформата дори и на този етап. Работи се на много широк фронт – от въвеждане на електронното правосъдие до промени в юридическото образование, подчерта министърът.

Той изрази своята увереност, че българските политици вече разбират, че тази реформа е неизбежна и че следващата седмица проектът за промени в Конституцията ще бъде гласуван на първо четене.

На въпрос дали отчита опасността законопроектите да бъдат „пренаписани“, Христо Иванов отговори утвърдително: има риск реформата да бъде пренаписана, т.е. да бъде изваден нейният живец. Но изрази надежда, че това ще бъде предотвратено. Министърът посочи, че премиерът днес съвсем ясно е дал знак, че стои зад тази реформа. Без помощта и подкрепата на премиера не бихме могли да стигнем до тук, каза той. Това, което ние предлагаме, бе признато за необходимо от мнозинството конституционалисти в България, от българските съдии, от международните експерти, посочи още министърът.

За мен писалката винаги е била по-силна от томахавката, заяви Христо Иванов в коментар на събитията от изминалата седмица. „Цивилизацията остава, войните се забравят“, добави той. Според него няма как той и главният прокурор Сотир Цацаров да са заровили томахавките, защото никога не са ги вадили.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"