БАН се разграничи от свой учен: Академията не е съобщавала за торти, водещи до рак

Институт по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН се разграничи от своя учен доц. Георги Милошев и съобщи, че академията не е съобщавала, че добавките в храните може да предизвикат увреждания в ДНК. Преди броени дни доц. Милошев посочи, че шест опасни “Е-та” в храните може да предизвикат рак, като уточни, че се срещат в торти и пасти.

“Направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН.

Проведената пресконференция е лична инициатива на доц. Милошев, проведена без знанието на ръководството и учените от института, и доц. Милошев не е оторизиран да изразява позиция от името на института и/или БАН”, посочват учените. Оттам дори уточняват, че “в представянето на доц. Георги Милошев на сайта на БТА е допусната техническа грешка - доц. Милошев не е ръководител на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН, а е ръководител на лаборатория в същия институт”.

В заключение от института посочват, че за да бъдат популяризирани и приети в публичното пространство подобни изследвания, се изисква много по-задълбочен научен подход.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"