Плевнелиев: Референдумът е толкова важен, колкото и съдебната реформа

Референдумът е толкова важен, колкото съдебната реформа. Това заяви от парламентарната трибуна държавният глава Росен Плевнелиев в обръщението си към народните представители, съобщи Фокус.

Плевнелиев припомни част от думите си преди 9 месеца като поздрави депутатите за за постигнатото по-високо ниво на стабилност на държавата, амбицията за реформи, постигнатото съгласие за промяна на Конституцията. „Ако декларираните реформи се превърнат в конкретни резултати, това ще бъде крачка напред за държавата и обществото. Първите стъпки са на лице. Пожелавам успех в по-нататъшната ви дейност”, посочи той.

Според държавния глава първопричината за всеки от големите проблеми на България е съдебната система, изборния процес и др. „Силно подкрепям провеждането на дълбока и всеобхватна реформа в съдебната система и провеждане на референдум. Това може да стане само с волята и подкрепата на народа. Референдумът е толкова важен, колкото съдебната реформа. Вярвам, че дебатите, които предстои да проведете и решението, което ще вземете, са от ключово решение”, каза още Росен Плевнелиев.

Все повече българи остават изключени от социално-политическия живот на страната. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изказване от трибуната на Народното събрание, във връзка с въпросите за националния референдум.

„Ако не преобърнем този процес апатията ще засегне и политическата система“, заяви президентът. Държавният глава обясни, че е сезирал 42-тото НС с искане да се проведе референдум и да се отговори на 3 въпроса, които от дълго време са в полезрението на обществото. „Всеки политик излиза в политическото пространството с идеята да се съобразява с волята на суверена“, уточни Плевнелиев. Президентът заяви, че всички политици дължат референдума на народа.

„Нямаме нито причина, нито право да откажем на суверена възможността да избере и да излъчи своите представители“, заяви Плевнелиев. Според него имено политиците трябва да се ръководят от интересите на народа. „Пряката демокрация може да допринесе за развитието на народа“, обясни държавният глава и допълни, че изборите през последните години са станали причина народът да не вярва в изборната система.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"