Бияч на дете плаче в съдебната зала

18-годишният Александър Донов, който бе задържан заради пребития почти до смърт 3-годишен Христо, се разплака днес в съдебната зала. Донов се изправи пред Софийския апелативен съд и помоли да бъде пуснат от ареста, където е прибран по обвинение в опит за убийство на детето.

Заедно с него за злодеянието отговаря и връстникът му Патрик Първев. За разлика от съучастника си, Патрик с безизразно лице изслуша всичко, казано в съдебната зала. Пред съда той заяви само: „Аз съм от добро семейство, добър ученик съм и на свобода няма да се укрия или да извърша друго престъпление.“

Ридаейки през това време и подканен на няколко пъти от магистратите да каже последната си дума, Александър промълви, давейки се в сълзи: „Съжалявам за това, което се случи с детенцето“.

В съдебната зала стана ясно обаче, че детето е било малтретирано и преди да бъде прието по спешност в „Пирогов“.

Малкият Христо бил поверен на грижите на Александър от майката Невена Велинска. Тя работела в чужбина и уговорката била младежът да се грижи за детето в апартамента й в столичния кв. „Зона Б-19“ за един месец. Впоследствие в жилището отишъл да живее и Патрик.

На 21 юли в полунощ бил получен сигнал от съседката Мария Василева. Жената се обадила в „Спешна помощ“ и съобщила, че малкият Христо е безконтактен. „Според съдебно-медицинската експертиза пострадалото дете е с черепно мозъчна травма, която е щяла да доведе до смърт, ако не е била лекарската намеса“, обясни вчера съдия Красимира Медарова. В заключението било записано още, че по тялото на детето е имало и травми с до 10-дневна давност преди деня на приемането му в „Пирогов“. Както и че нараняванията не могат да се получат от еднократно падане на терен.

Съдия Медарова цитира и показанията на приятелката на Патрик - Илияна Боева, която разказала пред разследващите, че е виждала как двете момчета бият детето. Вкарвали го и в чекмедже и го държали вътре продължително време. Обяснила и че никъде не го извеждали. Държали го под ключ вкъщи.

Адвокатът на Патрик вчера помоли съда да освободи клиента му, защото ролята му в престъплението била преувеличена. Според него Патрик не е стоял в апартамента през цялото време. Излизал на срещи с приятелката си, нощувал понякога и при майка си.

Съдия Медарова обаче посочи, че по време на жестокия побой Патрик е бил в дома на Христо. Той и Александър потърсили съседката Василева минути преди тя да сигнализира на тел. 112 и й обяснили, че детето не се чувства добре.

Съдия Медарова и колегите й Весислава Иванова и Татяна Грозданова оставиха и двамата обвиняеми в ареста.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"