Ген. Кирчо Киров: Не съм крал, живея в апартамент от 67 кв. м

- 10 години затвор за откраднати 4,7 млн. лв. Как ще коментирате присъдата, ген. Киров?

- Не желая и не мога да коментирам присъдата. Но бих искал да кажа следното: днес беше поставен върхът на политическия процес. Един процес, който започна в зародиша си като политически, като изпълнение на политическа поръчка от днешното ръководство на НРС в лицето на директора Драгомир Димитров и на заместник-директора Георги Миленов. Като изпълнение на политическа поръчка на бившия министър на вътрешните работи и зам.-председател на Министерския съвет Цветан Цветанов в онази толкова далечна 2012 г. Всъщност за началото на този процес, за това, което по-нататък вероятно ще се развие, аз се досетих от една среща - разговор, на която ме покани Цветан Цветанов и ми обясни, че трябва да напусна екипа на Бойко Борисов (тогава беше съветник в политическия му кабинет - б.а.), тъй като срещу мен ще започнат действия на компетентните органи. Това беше на 18 април 2012 г. и поради това аз считам, че процесът в зародиша си е политически. Убедих се, че е политически и в последните дни, след като изслушах изключително, подчертавам изключително политизираната реч на прокурора като пледоария. Що се отнася до решението като цяло, аз смятам, че то е върхът на политически процес, защото отговаря на политическата конюнктура във вътрешен и във външен план.

- Защо точно вие?

- Очевидно е, че трябва знакова фигура да бъде ударена, че трябва държавата да покаже, че е безкомпромисна и че аз съм един от тези, с които държавата полага сили да се бори. Зачеркнат беше целият ми съзнателен живот, зачеркнати бяха успехите, които съм постигнал в изграждането на НРС. Това е най-обидното за мен. Аз искам да подчертая следното - независимо от прочетената днес присъда, аз вярвам в справедливостта на българската съдебна система и съм убеден, че рано или късно тази справедливост ще възтържествува.

- Доколкото разбирам от вашите думи, основна фигура в атаката срещу вас е Цветан Цветанов. Защо му е било нужно да ви „удари“?

- Спомнете си политическата конюнктура през 2012 г., когато президентът Георги Първанов се бореше заедно със Сергей Станишев за председателското място на БСП. И очевидно Първанов (при чиито два мандата ген. Киров бе начело на НРС - б.а.) трябваше да бъде ударен. Спомнете си какви реки от помия и мръсотия се изляха върху него и върху мен - че съм му купувал пушки, че съм му плащал ловни излети, оргии и т.н. Спомнете си непрекъснатото появяване по телевизиите на съветника на премиера и вече кандидат-кмет Яне Янев и ще си обясните причините. Тогава вървеше тежка политическа битка и аз смятам, че аз съм една от жертвите на тази тежка политическа битка. Още повече че в определени кръгове аз бях заявил намерението си да влизам в политиката.

- Говори се, че вашият син и синът на Първанов са съдружници в разни фирми и там се търкалят въпросните 5 млн. лв.

- Единственото, което е истина, е, че и единият, и другият се казват Ивайло. Иначе моят син работи в Министерство на външните работи, няма нищо общо. Нито аз познавам сина на Първанов, нито синът ми го познава. Категорично това са измишльотини, които сега намират благоприятна почва за разпространение.

- А вашата съпруга какво работи?

- Моята съпруга е директор „Канцелария и протокол“ в Държавната комисия по сигурността на информацията.

- С какво се занимавате в момента?

- Аз съм директор на дирекция в една агенция за сигурност и охрана.

- С вашата съпруга къде живеете?

- Живеем в един 67 кв. м апартамент, който е закупен с ипотечен кредит, чийто срок на ипотека изтича през 2020 година.

- Ще обжалвате ли?

- То се подразбира. Има още две инстанции. Аз вярвам, че справедливостта ще възтържествува.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Владимира Георгиева

Този уебсайт използва "бисквитки"