„Левски“ зове НАП: Разкрийте данъците!

„Левски“ излезе с ключов призив за прозрачност покрай сагата с клубните данъци в „А“ група. Изпълнителният директор Константин Баждеков призова да изплуват на светло декларираните от отборите налози и осигуровки в последното десетилетие.
„Предлагам НАП да поиска съгласието на клубовете и да се види най-после кой какви суми е отчел и кой какви приходи носи в държавната хазна - заяви финансистът. - Да, ние имаме забавени плащания. Но едно е да плащаш 30 000, друго - 130 000. Мисля, че ще стане много интересно, ако числата се появят и хората направят сравнения. Защото говорилнята и претенциите станаха прекалено хаотични и неаргументирани. В такъв случай най-добре е да говорят цифрите.“

Баждеков отказа да конкретизира повече. Но изглежда ясно - „Левски“ ще е шампион по декларирани данъци. Още през 2011-а Тодор Батков обяви, че „сините“ са единственият клуб у нас, успял да влезе в графата „Големи данъкоплатци“ на НАП. Преди два месеца Баждеков декларира, че „Левски“ е платил над 14 млн. лв. данъци в последните години. „Герена“ мина на разсрочени плащания от 2013-а. Натрупаха се няколко милиона лева.

Вицешампион по декларирани данъци най-вероятно ще е ЦСКА, след като вече има данни за задължения над 10 млн.

Какво обаче може да изникне, ако чрез НАП клубовете покажат своите налози? Най-грубо казано - възможно е някои отбори да са декларирали смущаващо ниски числа като приходи и разходи. А така по-лесно се плащат данъци.

Без капка обвинение - най-простият начин да се крият данъци във футбола по цял свят е еднакъв. Вземаш играч, вписваш му официално само половината заплата, върху която съответно се отчитат налози и осигуровки. Останалото му даваш под масата. Има, разбира се, достатъчно още номера и тънкости, но ето това е най-елементарният.

В четвъртък „Левски“ бе привикан в НАП за проверка. И веднага след изписването му от болница Баждеков хукна към агенцията.

„Готови сме с разчет за планово погасяване и в максимално кратък срок за изчистване на задълженията“, заяви шефът.

Миналия месец Иво Тонев обяви: “Левски“ ще отделя около 1,5 млн. годишно за плащане на стари данъци.

Топката вече е в НАП и другите клубове. „Левски“ иска „сините“ числа да видят бял свят. Остава останалите отбори да приемат същото в името на коректността. Ще го направят ли?...

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ростислав Русев

Този уебсайт използва "бисквитки"