Трима монаси в Рила ще се изследват за бруцелоза

Трима от десетимата монаси в Рилската света обител ще се изследват доброволно срещу болестта бруцелоза, която върлува в градчето и района, съобщиха от общината. Те го правели за собствено успокоение, иначе не са консумирали заразено мляко или млечни продукти, от които тръгна епидимеията.

В списъка за изследване със серумна проба от 20 души - от брятята и персонала на манастира, не е игуменът дядо Евлогий. Монасите и изобщо в манастира ядат храни от проверени източници, те са много стриктни в това отношение и рискът да са заболели е нулев, коментираха общинари. По-скоро риск има за тези, които работят с помощното стопанство на обителта, където бяха открити и умъртвени две кози, коментираха от кметството.

Нови два случая на заболели от бруцелоза са открити в град Рила - двама мъже, единият от които е с адрес в Дупница, но е гостувал на свои близки в с. Смочево, където има огнище от заболяването, съобщи д-р Илияна Кръстева от регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил. Така болните вече са 30, преобладаващо те са роднини. Епидемията обаче отминава, увери д-р Кръстева.

Евтаназираните до вторник животни по Рилското корито са 208 кози, 8 пръча за разплод, 11 овце и 4 крави, като само вчера са умъртвени 16 кози, каза шефът на областната агенция по контрол на храните в Кюстендил Стоян Саев. Вчера беше черковният празник Успение на св. Иван Рилски, почетен от стотици миряни. Пропускателен режим към светата обител не е бил въвеждан.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кирил Фалин

Този уебсайт използва "бисквитки"