Облагородяване и на селата в община Попово

Масирано навлизане на средства от различни финансови източници в крайните квартали и селата се реализира през последните години в община Попово. Така кметът д-р Людмил Веселинов и общинската администрация поетапно разширяват амбициозната си програма за пълно обновяване не само на града, но и на малките населени места.

След инвестициите в пътища, читалища, училища и други, които се правят според възможностите на обявените схеми, кметството реши дългогодишния проблем с водоснабдяването на селата. Над 2 млн. лв. бяха инвестирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в изграждане на 26 км водопровод от шахтов кладенец Манастирца към селата Горица, Долец, Бракница, Баба Тонка, Иванча и Берковски. С 1,4 млн. лв. бяха захранени Ковачевец, Водица и Осиково, които бяха свързани с 13 км водопровод от дълбок сондаж на помпена станция Посабина.

Чрез Националната кампания за чиста околна среда са възстановени детските площадки в селата Зараево, Козица и Дриново. Правят се ремонти и на две места за игра в града. Възстановени са зони за отдих и паркове в Еленово, Априлово, Кардам и други.

Миналата година приключи изграждането на зони за отдих и развлечения около язовир “Каваците”, където бяха изградени навеси, места за палене на огън и други в услуга на туристите.

Нови улици с пътни и тротоарни настилки, озеленяване и осветление зарадваха жителите на краен квартал, в който по Публичната инвестиционна програма бяха вложени 342 000 лв. Тази година се благоустрояват други два квартала в града и се правят нов площад и парк в село Садина. Приключва и работата по обновяване на спортната зала “Тодор Янев”, където проектът предвижда довършване на санирането с постигане на съвременен, енергоефективен спортен обект.

Финализират се проектите за залесяване с акация на общо 140 дка в землищата на селата Медовина и Ковачевец, които създават и заетост на населението.

Амбицията на общинското ръководство е да продължи да инвестира средства в малките населени места, за да подобри живота на хората там, като за целта се насочват и значителни средства от местния бюджет. Така бяха ремонтирани улиците в Кардам и Дриново. Заделят се пари и за почистване коритата на реките и деретата по селата.

Общо 9 проекта на стойност над 1,1 млн. лв. приключва общината тази година. Заедно с вече реализираните през предходните години от мандата в общината са привлечени и инвестирани над 34,4 млн. лв.

В процес на оценка е проект за монтаж на соларни инсталации за топла вода и термопомпи на 6 детски градини в града за близо 978 000 лв.

Одобрение чака и проект за половин млн. лв., насочен към комплексни социални и здравни услуги.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"