Линиите от градския транспорт в морската столица влизат в съда

Частният превозвач “Транстриумф” е завел жалба срещу решението на общинския съвет (ОбС) на Варна, с което кметът е задължен да даде всички обществени линии на фирма “Градски транспорт”. В момента транспортната схема се обслужва от двете фирми, като дейността им се възлага с месечни споразумения.

В жалбата на “Транстриумф” до Административния съд се посочва, че решението на ОбС от 5 август е незаконосъобразно, защото съветниците нямат право да възлагат на кмета да върши подобни действия. Всъщност градоначалникът Иван Портних определи “Градски транспорт” за единствен оператор на вътрешните и крайградските линии още през 2014 г., като сключи договор с общинската фирма. Това се налагаше заради изискване на проекта за Интегриран градски транспорт, за да може фирмата да получи 70 нови автобуса с еврофинансиране.

Решението от последното заседание на ОбС не предвижда предварително изпълнение, което означава, че ако съдът образува дело по жалбата, то неговото действие ще бъде спряно до произнасяне на спора по същество. Още на самата сесия някои от съветниците изразиха мнение, че решението е безсмислено заради подписания договор през 2014 г. Председателят на транспортната комисия Желю Алексиев обаче заяви, че това се прави заради изискванията на проекта за Интегриран градски транспорт, чиито останали компоненти продължават да се изпълняват.

Това е поредно решение на ОбС, което се обжалва в съда. Както писа “Труд”, срещу отмяната на подробния устройствен план на кв. “Чайка”, също има подадени жалби.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Пламен Енев

Този уебсайт използва "бисквитки"