Пианистът Ники Димитров омагьоса и остров Порос

13-годишният русенски пианист Николай Димитров омагьоса и гръцкия остров Порос, съобиха негови близки. В седмото издание на Международната академия по пиано възпитаникът на Националното училище по изкуствата свири с Атинската симфониета под диригентството на Георге Аравидис.

Роденият талант е сред двайсетината музиканти от над 80 млади надежди от Европа и Азия, селектирани за концерт с оркестъра в амфитеатъра на Порос. Той и двама българи се конкурират на сцената с пианисти от Гърция, Испания, Франция, Русия, Норвегия и Тайван.

Русенчето приема предизвикателството да изпълни дуо с гръцкия пианист от Атина Фотис Мадзаридис. Той заменя в последния момент партньорката на българския музикант. Двамата имат само няколко дни, за да изсвирят първа част от Концерта за две пиана и оркестър в ми бемол мажор от Моцарт.

Във вторник, 25 август, Николай ще триумфира със самостоятелен рецитал от класика и джаз в амфитеатъра на Порос. На 12 септември т.г. той ще гастролира в металната зала "Мюзикферайн" във Виена. Пианистът е единственият българин, поканен зa концерта на лауреатите в австрийската столица.

Възпитаникът на преподавателката Даниела Кюркчиева е избран от журито да изпълни Етюд номер 5 от Шопен след спечелената първа награда на международния конкурс Grand Prize Virtuoso-Vienna в категория Intermidiate /13-15 г./. Талантливото русенче е изпреварило в много силна конкуренция инструменталисти от цял свят.

Преди месеци Николай завоюва първа награда в лондонското издание на същия конкурс, която му позволи да свири в "Роял Албърт Хол". Така за по-малко от година обещаващият пианист стъпва на три световни сцени. През ноември м.г. той покори "Карнеги Хол" в Ню Йорк, а през март т.г. взриви и лондонската "Роял Албърт Хол". Сега остава да плени публиката в "Мюзикферайн" във Виена.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Каламов

Този уебсайт използва "бисквитки"