"Аполония" стартира с музика от любими филми

В Созопол започна 31- вата "Аполония". Празниците на изкуствата тази година са посветени на 100- годишнината на българското кино. В амфитеатъра на Стария град, "Аполония" стартира с концерт " Живите филмови песни", с участието на Стефан Вълдобрев и група "НЕобичайните заподозрени".

Преди това, на специална пресконференция в Художествената галерия на Созопол, бяха обявени и тазгодишните носители на статуеткатата "Аполон Таксофорос", голямата награда на фестивала. Това са режисьорите на филма "Урок"- Кристина Грозева и Петър Вълчанов. На откриването на фестивала тази година бе показан и самият филм, който вече има 29 награди и е номиниран за престижния приз ДЛуксУ на Европейския парламент.

Лентата вървеше едновременно на Аполония и в ефира на БНТ.

Богата селекцишя от творби бе представена на метри от морето, в култовата Художествена галерия бе открита изложба на известните български автори Димитър Киров, Атанас Хранов, Николай Янакиев, Вълчан Петров, Милко Добрев, Васил Колев и фотографът Светлана Бахчеванова.

Големият български художник Димитър Киров тази година щеше да навърши 80. Неговите картини са част от всяко национално представяне на българското изобразително изкуство - в изложби, салони, биеналета в целия свят. Между самостоятелните му изяви са изложби в Пловдив и в София, в Атина, Копенхаген, Олброг, Париж, Дьовил, Москва, Окаяма и много други. Носител е на наградите на градовете София и Пловдив, награда на името на Владимир Димитров Ц Майстора, награда за портрет Захари Зограф, Голямата награда Златю Бояджиев, кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция, Сребърен медал от Папа Йоан Павел Втори. На Аполония 2015, художникът отново е жив, защото изкуството му е пред очите и в сърцата на хората.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"