Ицко Финци със 145 лева пенсия: Синът ми ме храни, без него ще умра от глад!

"Ако не е синът ми и Лиза, с която живея, сигурно ще умра от глад."
Това сподели пред "България Днес" големият актьор Ицхак Финци. Според него положението на творците в България е много лошо, а хората на изкуството са притиснати до стената и оставени да изживяват дните си в мизерия.

Пенсията, която получава актьорът, е 145 лева и с нея не може да си плати само сметките за ток и вода.

Финци обясни и колко много се гордее от успехите на сина си Самуел Финци, обявен за актьор на годината в Германия само преди дни.
"Изключително съм щастлив и доволен от този факт, той го заслужава", сподели гордият татко.

Според него един от големите късмети в живота на сина му е, че са го поканили да работи в Берлин, тъй като тук у нас трудно намирал реализация на актьорското поприще.
"Беше му трудно в София. Работи като мияч на коли, строителен работник, куриер, шофьор... Но вече си намери мястото в Германия, макар че често идва и снима и тук", радостен е от успехите на сина си Ицко.
Колкото до своите успехи вече не на сцената, а на любовния фронт, 81-годишният актьор не пожела да разказва, но обясни, че съжителството му с красивата и по-млада 45 години от него режисьорка Елизавета Боева-Лиза е съдба и... също късмет.
"Какъв брак по сметка? Каква сметка може да има тя, като пенсията ми е от 145 лева. Сега с увеличението е малко повече, но аз продължавам да живея при нея", шегува се звездата от "Преброяването на дивите зайци".
Житието битие на двамата е повече от прозаично. Русокосата Лиза готви по интернет или рецепти по телефона, защото Ицко изобщо не е претенциозен. Освен това рядко хапва месо.

"Не е вярно, че пия виагра, както ми казаха, че е написано някъде! Това са пълни глупости", смее се Финци, махвайки с ръка на всичко, което е чел за себе си. "Какви ли не неща не се пишат вече" - казва той.
Иначе дамата на сърцето му съвсем наскоро стана доктор на науките и преподава в департамента "Кино, реклама и шоубизнес" в Нов български университет. По-млада е с 13 години от сина на Ицко - Санчо.

"Той се радва за мен и за това, че съм щастлив в личния си живот. Отдавна съм разведен с майката му и на никого не дължа обяснения за това как живея живота си", обяснява гениалният актьор.

Ицко и Лиза се запознават, когато тя е във втори курс в НАТФИЗ. Била е в класа на Георги Дюлгеров и снимала късометражен филм със звезди от Народния театър. Един ден от София с колата си пристига Финци и започва да помага на студентите. Самата Лиза малко преди това е завършила журналистика в Санкт Петербург. Дотогава двамата са били приятели. Любовта им пламва в Париж през 2013 г., когато снимат общ филм за кражбата на шедьовъра на Леонардо да Винчи "Мона Лиза". Актьорът се разхожда в града на любовта, прескача улици и градинки, държи се като провокатор - хваща под ръка уличния клоун, задява се с непознати, свири на въображаема цигулка, но никой не му обръща внимание. Накрая уморен задрямва в Лувъра, на метри от "Мона Лиза". Докато спи, Елизавета го снима с камерата си. Филмът носи заглавието "Лятото на Мона Лиза", но приятелите им се шегуват, че трябва да е "Лятото на Лиза и Ицко". Всъщност Лиза Боева първа се влюбва в актьора Ицхак Финци. "Той е изключителен актьор. От тези, които не можеш да предвидиш, той носи различна вътрешна енергия", казва тя за него. Признава, че най-много го харесва във филма "Елегия" на Едуард Захариев. "Ако бяхме в Америка, този филм щеше да бъде класиран сред най-добрите, а режисьорът приравнен с Фелини", казва още Лиза.


Любов като на кино

Любовна история е сюжетът и на друг общ филм на Финци и Боева - "Космос". Героят му застава зад микрофона на радио "Космос" всеки четвъртък 23 минути след полунощ и задава въпроси на аудиторията. "Филмът ни е експеримент. Разказва любовна история, но изразните средства, с които го прави, не са буквални. Ицко е съвсем сам между четири бели стени, няма нищо друго, на моменти дори стените изчезват. Актьорската задача е много сложна, няма как да се заиграеш с пространството", разказва Лиза.


Тодор Колев го сменя в "Двойникът"

Режисьорът на култовия филм "Двойникът" Николай Волев разкри, че първоначалният му избор за главна роля не е бил Тодор Колев, а Ицко Финци, но се спрял на Адама, защото решил да заложи на комичното. Този филм е дебютът на Волев в игралното кино. Няколко години по-рано той се е върнал от Англия, където завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище. Снима документални ленти, докато Свобода Бъчварова не му предлага сценария на братя Мормареви "Двойникът". Няколко години по-късно Николай Волев събира двамата приятели в живота Тодор Колев и Ицко Финци в друга комедия - "Господин за един ден".

Лили Ангелова

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"