Джихадисти убиха 32-ма в шиитска джамия в Сана, Ислямска държава осъди на смърт Ердоган

"Ислямска държава" (ИД) пое отговорността за два бомбени атентата в шиитска джамия в йеменската столица Сана, при които бяха убити 32-ма души и 92-ма бяха ранени, предаде АФП. Нападенията късно в сряда са продължение на нападенията на сунитската джихадистка група срещу шиитски обекти в страната. Първо камикадзе се взриви в джамия в северния район Джафар на столицата, а минути по-късно до нея експлодира кола бомба.

Междувременно ИД разпространи в интернет фатва, с която осъжда на смърт турския президент Реджеп Ердоган за подкрепата му за международната коалиция начело със САЩ. Религиозното предписание от 13 точки е подписано от съдията шейх Абу Хабаб ал-Ираки, а в него Ердоган е наречен "предател", "продал се на християните, алевитите (сирийските шиити) и евреите".

Австралийският премиер Тони Абът заяви, че джихадистите от ИД са по-лоши от нацистите. "Действат както са действали средновековните варвари, но го показват с невероятна наглост на света", каза той.

Но изглежда джихадистите продължават да намират поддръжници на Запад, тъй като холандското военно министерство съобщи, че сержант от ВВС е дезертирал и се е присъединил към ИД в Сирия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"