Миков: Трябва да се използват съществуващите закони, не да се правят нови

Председателят на БСП Михаил Миков заяви пред bTV, че държавата няма нужда от новия антикорупционен закон.

„Гласувахме против закона, защото той не кореспондира с намеренията, със заглавието и с всичко това, което се говори често в медиите”.

Според него обединяването на съществуващите органи като Сметната палата, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), Комисията за конфликт на интереси и Комисията за незаконно придобито имущество под закон само дава време на управляващите да се отчетат пред Брюксел, че нещо се прави по темата корупция.

Миков коментира, че имаме нужда съществуващите закони да се спазват, а не да се правят нови.
„Трябва да се прилагат законите. Тук е големият проблем и никой вече не ни вярва, нито в България, нито в Брюксел, когато тръгнем за пореден път да правим някакви измислени законови, законообразни упражнения, вместо да се прилагат законите”.

Властта доста силно споява управляващото мнозинство. България и българските граждани нямат бъдеще с това мнозинство и с това правителство, допълни Миков.

БСП очаква да увеличи броя на кметовете си в областните градове на шест или седем в предстоящите местни избори, по думите на лидера си. За момента Столетницата има пет областни кмета.

Според Миков в БСП няма процеси на разцепление. „В Пазарджик резултатите на общинската организация са лоши. Имаше опити да бъде прокаран през задния двор кандидат на АБВ на конференция на БСП. Необходимо е спокойно и трезво да се оздрави тази организация. Кандидатура ще има и няма да е извън това, което другарите от Пазарджик са предложили. Тя не е на АБВ, защото този кандидат е на трето място”, допълни още той. По думите му кандидатите ще бъдат определени по време на пленум от колективния орган на Столетницата. Лидерът на Столетницата изтъкна още, че определени общини в България са купени. В тях никой не смеел да се кандидатира.

По думите на Михаил Миков има истински сериозни теми, които остават пренебрегнати от политиците в Бъглария. Такъв например е демографския въпрос. Миков изтъкна, че 13 хиляди първокласници започват училище в чужбина, а 50% от децата, които ще са първолаци тази година са от бедни семейства. Според него управляващите трябва да се посветят да осигурят образование за децата от семейства с по-малки финансови възможности. Решението на този въпрос ще изисква по-дългосрочна стратегия от един мандат.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"