Кметът Тотев пропусна молебен в Деня на Съединението

Кметът на Пловдив Иван Тотев не уважи навръх 6 септември - Деня на града под тепетата и на Съединението на България, тържествения молебен, отслужен от митрополит Николай в катедралния храм “Успение Богородично”.

Отсъствието на Тотев, определено като скандално от опонентите му, не е изненада. Градоначалникът спря да посещава службите на владиката, след като той поведе кампания срещу него и призова пловдивчани да гласуват за отцепилия се от ГЕРБ депутат Здравко Димитров. В това число и на такива, за чието изграждането кметът е помагал с лични пари или пък е осигурявал средства от общинския бюджет. Иван Тотев е дарил 15 000 лв. за позлатения купол на църквата “Свети Пророк Илия” в ромския квартал “Столипиново” и името му дори е изписано сред ктиторите. За завършването на храма “Свето Преображение Господне” в жк “Тракия” кметът е осигурил 30 000 лв. след настоятелни молби на владиката Николай.

Зам. -кметът на Пловдив Димитър Кацарски и районни кметове бяха представителите на местната власт на молебена. Службата на владиката обаче бе уважена от трима кандидат-кметове на Пловдив - Георги Гергов, Славчо Атанасов и Здравко Димитров, от областния управител Розалин Петков, евродепутата Николай Бареков и от кмета на Карлово Емил Кабаиванов. В словото си дядо Николай призова към единство. За това говори и патриарх Неофит в София.

По традиция Пловдив е център на тържествата за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Както всяка година на този ден се прави тържествена заря-проверка, а президентът държи слово на площад “Съединение”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"