Германия отпуска 6 млрд. евро за бежанците

Управляващата в Германия коалиция, водена от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, реши да отпусне 6 милиарда евро за приемане на бежанци и мигранти, пристигащи в страната, съобщава ДПА, цитирана от БГНЕС.

Около 3 милиарда евро ще бъдат включени в националния бюджет за 2016 г., а други 3 милиарда ще бъдат изразходвани за федералните провинции и регионалните власти, за да им помогнат в преодоляването на трудната ситуация с новия приток на бежанци.

Неделното издание на Франкфуртер Алгмайне Цайтунг (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung) съобщи, че поради големия наплив от имигранти като цяло струва германски бежанци през 2015 г. ще възлязат на около 10 милиарда евро.

Годишните разходи за всеки бежанец варират от 12 до 13 хиляди евро, в зависимост от провинцията. Тази сума включва разходите за жилище, храна, джобни пари, медицинско обслужване, както и административни разходи. Парите са 4 пъти повече от разходите през миналата година, когато в страната влязоха около 200 хиляди мигранти. До края на 2015 г. Германия се готви да приеме до 800 хиляди бежанци.

Очаква се, че на 9 септември Европейската комисия ще публикува предложения за въвеждане на постоянен механизъм за "справедливо разпределение" на бежанци в страните от ЕС. Първоначалното предложение на ЕК за въвеждане на квоти за настаняване и пренасочване в ЕС на незаконни мигранти и бежанци от Африка и Близкия изток бе блокирано на срещата на върха от лидерите на Великобритания, Дания, Ирландия и редица страни от Източна Европа.

От началото на 2015 г. на територията на Европейския съюз са влезли 340 хиляди мигранти. Според анализатори ситуацията с незаконните имигранти в ЕС в момента е най-тежката мигрантска криза от времето на Втората световна война.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"