Янаки Стоилов: Не бива да забравяме 9 септември, за да не преживеем нови трагедии

Повечето забележителни дати в нашата история предизвикат противоречиви оценки. Това се посочва в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от депутата Янаки Стоилов, съобщи "Фокус".

„Така е и с 9 септември 1944 година. Има факти, които не могат да бъдат заобиколени. Ако някои се чувстват наследници на партии заради въвличането на България, да не се чувстват ангажирани да останат в зала”, обърна се от трибуната Янаки Стоилов.

„Случайно или не, точно на днешния ден Комисията по правни въпроси ще разгледа промените в НК за заклеймяване на социализма. Днес на поредния 9 септември е добре да си припомним какво загуби българското общество”, се посочва в декларацията и се уточнява, че хората е трябвало да се откажат и да забравят, че всеки човек може да има дом, сигурност и работа. „Десетилетията след 9 септември България достигна до групата на 30 държави в света според икономическия капацитет. Днес се утешаваме, че сме в ЕС. Развиващите се страни, на които сме помагали, ни задминават”, уточняват от БСП.

„Не бива да забравяме 9 септември, за да не преживеем нови трагедии”, се разяснява в декларацията.

„Трябва решително да се противопоставим на екстремизма, иначе както показа възхода на фашизма, борбата с него изисква много жертви”, се казва още в декларацията на БСП.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"