Царевичен газ уби трима български моряци в кораб на Дунав

Отровен царевичен газ стана причина за смъртта на трима български моряци в кораб на Дунава, предполага областната прокуратура в австрийския град Санкт Пьолтен, която разследва трагедията. Разпоредена е аутопсия на труповете за потвърждаване на хипотезата, заяви Михаела Обенаус, говорителка на прокуратурата, цитирана от местни медии.

Индицентът е станал на кораб под немски флаг. По неофициална информация плавателният съд е собственост на частната компания СКМ Шипинг ЕООД - Видин, която е основана през 2011 г. Основната дейност на фирмата е речен товарен транспорт по всички вътрешни водни пътища на Европа. По думите на украинския капитан тримата българи инспектирали празен отсек в трюма на плавателния съд, за да се уверят, че няма да се наруши стабилността на кораба. При преминаването на шлюза „Грайфенщайн“ капитанът открил хората си бездиханни. Пристигналите пожарникари ги извадили мъртви. Тъй като люковете към отсека били широки едва 40 на 25 см, огнеборците доста са се затруднили.

Оказало се, че корабът е превозвал царевица. Вероятно товарът е ферментирал и е отделил въглероден диоксид, който е задушил моряците.

Ако царевицата е имала контакт с вода или е превозвана влажна, може да настъпи ферментация, потвърди Ангел Вукодинов, член на управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Затова и по БДС царевицата не трябва да има влажност над 15%.

Австрийските власти съобщиха, че трите жертви са българи на 41, 44 и 46 г. „Труд“ обаче научи, че една от жертвите е 43-годишният видинчанин Антонио В.Т. За трагедията са уведомени близките на видинчанина, който е работил като корабен моторист. Загиналият е баща на две пълнолетни деца - момче и момиче. Завършил е спортно училище и е бил състезател по кану-каяк. Преди години Антонио е бил моряк на катер.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"