Пловдив удавен след 100 минути дъжд

Порой удави Пловдив в нощта срещу събота. Проливният дъжд продължи 100 минути и превърна всички подлези и улици в града в плавателни канали. Това се случва втори път за 3 седмици. На 20 август имаше и ураганен вятър, който изпочупи дървета.

"Този път дъждът беше двойно по-силен. Водата извираше като гейзер от шахтите на 2-3 метра заедно с много кал. На бул."Санкт Петербург" една шахта бе изхвърлена заедно с асфалта на 4 метра. Това бе невиждан в града ни тропически порой", коментира Иван Стоянов, директор на общинско предприятие "Чистота". В петък сутринта неговите служители и тези на фирма "Сиенит Инвест", която се грижи за поддръжката на 18 000 шахти в Пловдив, ги били почистили, уверява той. Но от усилията им нямаше ефект. Навръх Нощта на музеите Пловдив пак заприлича на Венеция. Вчера водата се оттече в градската канализация и остана само лепкава кал.

През нощта обаче ситуацията бе критична. В областната пожарна били получени над 350 сигнала, съобщи говорителят Петър Тосков. Огнеборците гасили 6 пожара, причинени от мълнии - на покрива на блок на пловдивския бул. "6-и септември", в град Съединение и селата Стрелци, Драгомир, Любен и Рогош. 12 деца от Центъра за настаняване от семеен тип в кв. "Изгрев" били евакуирани по спешност, тъй като сградата им се наводнила и имало опасност от късо съединение. Пороят наводнил и приземния етаж на болница "Каридад" в кв. "Кючук Париж". Спасители изтегляли десетки закъсали автомобили.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"