Първа голяма изложба на Кристо и Жан-Клод в София

Първата голяма изложба на световноизвестният художник Христо Явашев-Кристо в родината му се открива тази вечер в Софийската градска художествена галерия. "Кристо и Жан-Клод: Графики и обекти 1963-2014" съдържа 130 оригинални отпечатъци и обекти, както и фотографии на осъществени проекти на артиста и неговата съпруга - общо 170 творби, подредени задочно от него в залите на галерията, пише "Дневник".

Включени са ранни опаковани предмети, макети на проекти и обекти от техни инсталации, но предимно колажни фотографии и литографии на неосъществени проекти на художниците - общо 37 на фона на 22-те реализирани мащабни външни инсталации. Някои от тях впоследствие заживяват под друга форма и на друго място, но повечето остават идеи, които свидетелстват за дългият път, извървян до опаковането на Райхстага, Чадърите, Портите в Ню Йорк, Бягащата ограда - произведения без аналог в историята на световното изкуство.

Изложбата е подбрана от артиста, за да представи цялостното му творчество и е пътувала на много места по света. В България идва като изненадващ жест от негова страна и в резултат на усилията на Софийската градска галерия, спонсори и Столична община.

Паралелната програма на галерията ще представи филмите на братя Мейзълс, които проследяват осъществяването на някои от най-големите творби на Кристо и Жан-Клод, както и кинодокументалистика на български автори. Ще има и две лекции - "Кристо и Жан-Клод - следва продължение" на Лъчезар Бояджиев и
"Кристо преди Кристо: в търсене на българските корени на художника" от един от големите изследователи на Христо Явашев Матиас Коденберг, който пристига специално в България. Самият артист няма да присъства.

Официалното откриване е тази вечер от 18 ч., а изложбата е отворена за посетители от утре до 22 ноември.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"