Министър Москов: Махаме машините с джънк фуд от училищата!

В училищата има машини, от които извират джънк фуд - снаксове, чипсове, вафли и това ще бъде прекратено. Още днес Регионалните здравни испекции започватн проверки и ще махат вредните храни от тях.

Това заяви здравният министър д-р Петър Москов на дискусията „Здрави в училище“, организирана от в. „Труд“ и „24 часа“.

Това е само първа стъпка от правителствената програма „За здраво поколение“, която д-р Москов и спортният министър Красен Кралев оповестиха на събитието. А както здравният министър посочи, тя съдържа 3 генерални стълба: създаване на условия за активен начин на живот и развитие на двигателната култура на децата и учениците, вторият - създаване на навици за здравословно и правилно хранене и третият – масирана информационна кампания в училищата, насочена към учениците и в помощ на учителите.

„В момента сме на път да загубим битката с компютрите и електронните игри, отлеждаме малки тв зомбита, както наскоро ми каза един посланик на държава от ЕС“, заяви на дискусията Красен Кралев. За да обърне тази опасна тенденция, по предложение на спортния министър правителството въвежда трети час по физическо чрез обсъждани на второ четене законови промени. А за да запали още повече децата към спорта, екипът на Кралев предвижда в училищата да влизат известни български спортисти, които в ролята на треньори да провеждат атрактивни часове с учениците. Не както е в момента - третият час да минава на токчета и по дънки, само и само да се отметне, разказа Кралев.

Водещият специалист по хранене и диететика проф. Донка Байкова пък посъветва родителите да заместят вредната закуска в полезна - примерно с различни мюсли, да се дава един банан или да се приготвя сандвич от дома, но с пълнозърнест хляб и пастет от извара, маслини и качествено филе. „Много тревожно е, че тестените закуски, които изместиха добрата идея за плод в училище, са пълни с Е-та! Това показват последните проучвания“, алармира проф. Байкова.

Очаквайте подробности от форума на „Труд“ и „24 часа“, както и мненията на експертите

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Диана Тенчева

Този уебсайт използва "бисквитки"