Ерик Сет Рубин - поредният US „руснак“ в София

Белият дом обяви официално, че президентът на САЩ Барак Обама възнамерява да номинира за нов посланик в България доскорошния заместник помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Ерик Сет Рубин. Още няма дата за изслушването му в комисията по външни работи в Сената, но ако бъде одобрен, той ще е шестият дипломат, оглавявал US мисията у нас през двата мандата на Обама след титулярните посланици Нанси Макълдауни, Джеймс Уорлик и Марси Рийс и временните Джон Ордуей и Родерик Мур.

Ерик Рубин е свързан с България дотолкова, че в продължение на 3 години (2008-2011) е работил заедно с един от най-успешните американски посланици у нас - Джон Байърли. Сътрудничеството им е във формат „посланик - заместник“ и се случва веднага след като сравнително дискретният, но с отлично владеене на български език Байърли смени поста в София с този на шеф на US мисията в Москва.

Тандемът им придоби почти холивудска слава при обнародването през 2010 г. от „Уикилийкс“ на стотиците хиляди поверителни документи на Държавния департамент. Байърли и Рубин сътвориха хита, че Дмитрий Медведев (президент на Русия през 2008-2012) всъщност е играл ролята на Робин, а Владимир Путин (премиер в същия период) - тази на главния герой Батман в руския властови тандем. Аналогията бе със супергероите от едноименния холивудски филм.

Докато през кариерата си Байърли прескачаше ту в Русия, ту в България, Рубин е с по-глобални аспирации. Дипломатическата му служба започва през 1985 г. и е почти изцяло свързана с Евразия. Върхът, който достига в това направление, бе от 2011 г. до миналия месец - зам. помощник-държавен секретар в оглавяваното от Виктория Нюлънд Бюро по европейските и евразийските въпроси.

Същата престижна и дълга титла, но с добавка „първи“, е имала и посланик Марси Рийс през 2008-2009 г., три години преди да пристигне у нас. Посланик Нанси Макълдауни пък бе изтеглена от Обама през 2009 г., за да получи този пост.

Прави впечатление, че поне от мандата на посланик Джеймс Пардю у нас - 2002-2005 г., всички US посланици и и.д. посланици са смятани за спецове по Русия и бившия СССР с изключение на Макълдауни. Дори сегашният шарже д'афер - „балканецът“ Родерик Мур, е изучавал Русия в университета „Браун“. Байърли е имал три мандата в Москва - като консул, като зам.-посланик и като посланик, Джеймс Уорлик е бил генерален консул, Джон Ордуей - съветник през 80-те, а Рийс се е занимавала с преговорите за контрол над въоръжаването.

По стечение на обстоятелствата - кризата в Украйна, Рубин може би единствен заема публично свръхкритична позиция към Москва. На изслушване в Конгреса през 2014 г. по повод анексирането на Крим от Русия той чистосърдечно описва „дълбоката си лична връзка“ с Киев. „За първи път работих в подкрепа на украинския народ и стремежа му към свобода през 1989 г. като служител на съветското бюро на Държавния департамент, помогнах за установяването на двустранни отношения с независима Украйна през 1991 г., а с жена ми живяхме в Киев през 1994-1996 г. Говоря украински и имам приятели в цяла Украйна.“

Независимо от това от грамите в „Уикилийкс“ личи, че през годините си в Москва свободно говорещият и руски език Рубин е изключително добър аналитик по широк обхват от проблеми - от олигархия и мафия през политически игри, та до църквата. Номинацията му несъмнено е хвърлена US ръкавица към Русия.

Историк и бивш журналист

Преди да започне вече 30-годишната си дипломатическа кариера през 1985 г., Ерик Рубин е бил стажант-репортер във в. „Ню Йорк таймс“. Постъпва там, след като завършва история в Йейл. Владее 5 чужди езика - руски, украински, испански, френски и тайландски. Съпругата му Никол Симънс е научен сътрудник във факултета по здравеопазване на университета „Джонс Хопкинс“. За сватбата им през 1988 г. е съобщено в „Ню Йорк таймс“. Имат две деца.

ЗА НЕГО

Рубин ще е голям приятел на България

Познавам г-н Рубин от повече от двадесет години. Ако бъде одобрен от Сената, този талантлив и опитен дипломат ще бъде забележителен представител на Съединените щати в тази страна и голям приятел на България. Изказвам своите най-сърдечни поздравления на г-н Рубин и семейството му.

РОДЕРИК МУР, ШАРЖЕ Д'АФЕР НА САЩ В СОФИЯ

Американските дипломати са циници

Ние не сме параноици и не свързваме руско-американските отношения с някакви течове на секретна информация, макар и тези (грамите на Държавния департамент в „Уикилийкс“ - б.р.) да са показателни за мащабите на цинизма в оценките и разсъжденията на американските дипломати.

ДМИТРИЙ МЕДВЕДЕВ, ПРЕМИЕР-МИНИСТЪР НА РУСИЯ И ПРЕЗИДЕНТ (2008-2012)

Популярен и опитен дипломат

Бяхме по едно и също време в Москва. Опитен дипломат, популярен и уважаван сред колегите си. Много активен, с контакти и в дипломатическия корпус, и в руските делови среди.

ПЛАМЕН ГРОЗДАНОВ, БИВШ ПОСЛАНИК НА БЪЛГАРИЯ В РУСИЯ (2006-2012)

САЩ да ни помогнат за връзките с Русия

Благодаря на Ерик Рубин за топлата приятелска и интересна среща, за пореден път анализирахме двустранните ни отношения и как да ги задълбочим още повече, но се надявам на американска помощ и за нормализиране на отношенията на Грузия с Русия.

БИДЗИНА ИВАНИШВИЛИ, БИВШ ПРЕМИЕР НА ГРУЗИЯ (2012-2013)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"