Софийската опера открива сезона с “Екзерсис* на сцената”

Във всяко свое интервю балетистите споменават колко усилия и кървав пот стоят зад почти всяка пеперудена стъпка на нереално красивите образи на сцената. Говорят за усилията, за предварително обречената битка за съвършенство, но ние, зрителите, винаги сме се чудили каква точно е тази тяхна борба. Какво означава магическото словосъчетание "балетен екзерсис", например?

На 23 септември имаме шанс да разберем. Със спектакъла "Екзерсис на сцената" балетът на Софийската опера открива новия сезон. В него феновете ще могат да надникнат през ключалката и да видят какво се случва в кухнята на това изтънчено изкуство.

Ще се случи само веднъж, единствено в сряда вечерта, когато ще видим един реалистичен спектакъл, представящ един обикновен работен ден в балетната зала. Той е по идея на художествения ръководител на трупата Сара-Нора Кръстева и ще бъде воден от майсторите на балета и самоиронията Маша Илиева и Ясен Вълчанов.

* Екзерсис е всекидневният комплекс от упражнения, с които балетистите поддържат телата си изящни и силни.

МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ

На следващия ден след представлението "Ексерсис" Софийската опера предоставя още една възможност - практически безплатни майсторски класове по балет на Маша Илиева и Ясен Вълчанов.

Курсът от 24 септември до 4 октомври включва всекидневно обучение от 1 час екзерсис и 1 час репертоар. За обучението се заплащат 80 лв., но курсът всъщност излиза без пари, тъй като записалите се трябва да похарчат сумата за билети за балетни спектакли през идващия сезон.

Те трябва да купят 6 билета за първото представление на сезона и още 4 за избрани от тях балети.

Групите се разделят на начинаещи - от 17,30 до 18,30 ч, и напреднали - от 18,30 до 19,30 ч. В 19,30 ч започва час по репертоар, в който се изучават вариации от известни произведения. На финала ще има представление на сцената на Операта.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Елизабет Радкова

Този уебсайт използва "бисквитки"