Нападнаха екип на Нова телевизия в ромска махала в Самоков (обзор)

Екип на Нова телевизия беше нападнат в ромската махала в Самоков при опит да вземе интервю от кандидат за общински съветник, съобщиха от медията.

Репортерката Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов били в града, за да разговарят с Трайчо Василев-Пиже. Преди време екип на Нова тв разкри, че той е организирал частно енерго в ромската махала в Самоков.

“Преди екипът ни въобще да има възможност да снима и да обясни за какво е там, Трайчо Василев, синът му и още десетки роми ни нападнаха. Агресията беше провокирана от кандидата за общински съветник”, разказа Надя Ганчева. При мелето тя била блъскана, операторът получил няколко юмрука в лицето, а на шофьора му е спукана скула. Ромите счупили и камерата.

От прокуратурата съобщиха, че веднага е започнало разследване. Тъй като Трайчо Василев е кандидат за общински съветник, той се ползва с имунитет и срещу него не може да започне наказателно преследване без разрешение от Централната избирателна комисия. Затова главният прокурор Сотир Цацаров ще внесе искане до ЦИК, за да бъде задържан и обвинен Василев.

“Категорично и безусловно осъждаме покушението над журналисти на Нова телевизия и настояваме разследващите органи бързо да приключат с разследването и да се приложи цялата строгост на закона. Не искаме гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист. В България никой няма право да живее с чувството за безнаказаност, особено когато става въпрос за покушение срещу журналисти, което представлява акт на покушение срещу свободата на словото. Ако се окаже, че кандидат за общински съветник от ДПС е имал каквото и да е отношение към този инцидент - пряко или косвено, настояваме незабавно да подаде заявление и да напусне листата на ДПС. Ако той откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ние няма да го припознаем за наш съветник”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"