Кафе пауза

Някои го предпочитат горещо, други без захар, трети с повече, четвърти с мляко. Вариантите са много, всекиму според вкуса, а главният герой е кафето. Мнозина, увлечени в манията за здравословен живот, твърдят, че то е вид наркотик, но е факт, че нито е забранено за консумация, нито е доказано да причинява болести.

В някои части на света то е начин за оцеляване, защото има цели общности, особено в Азия, които разчитат на добива му за оцеляване. Изобщо кафето е глобален феномен, довел и до възникването на различни култури в консумацията му.

Няма човек, който е бил в Италия, да не е опитал класическия вариант на тамошното еспресо - колкото по-късо и по-силно, толкова по-добре. Местните обикновено го консумират накрак в най-близката табакерия на бърза сутрешна приказка.

Французите са по-разточителни като табиет - предпочитат го в голяма чаша, основно на маса, евентуално и с кроасан. Иначе в магазините за кафе цената на една и съща напитка може да е различна според това как ще го консумирате - на бара накрак, вътре или навън на маса.

В Мексико за класическо се смята кафе „Ола“ - в глинена чаша, стеснена горе, и с пръчица канела в нея.

В Ирландия любимият вариант е с уиски, а в Холандия с бисквитка.

За класическото кафе, което се пие в Турция, казват, че е черно като ада, силно като смъртта и по-сладко от любовта. И задължително се сервира много горещо.

Най-големите пиячи са САЩ - там годишно се поглъщат 146 милиарда чаши - абсолютен световен рекорд. В Индия Kaapr се сервира на пяна и има специфичен аромат заради добавката от цикория. В Саудитска Арабия добавят кардамон, а протоколът е строг - жените пият с жени, мъжете с мъже, като първо се дава на най-възрастните. И никой няма право да стане, ако не е изпил и последната капка.

Във Виетнам пият Ca Phe Cya Da. Прави се, като върху празна стъклена чаша се поставя каничка с мрежичка, в която има кондензирано мляко и грубо смляно кафе. После върху тях се налива гореща вода.

В Етиопия е не по-малко интересно с „Буна“. То се вари няколко часа, а към него вместо сметана и захар, се добавят сол и масло. Изпражненията на мъничките мармозетки са източникът на най-скъпото кафе в Индонезия и света - Kopi Luwak.

Както се вижда, изборът е огромен, фантазиите безгранични и не ни остава нищо друго освен да открием кой е най-добрият вариант за нас. И може би затова е време за една истинска кафе пауза.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Милена Вълкова

Този уебсайт използва "бисквитки"