Танева: Интересът към ОП „Развитие на селските райони” е в пъти по-висок от бюджета й

Интересът към ОП „Развитие на селските райони” от земеделските производителите е няколко пъти по-висок отколкото е бюджета. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на „Bloomberg” TV Bulgaria.

„Бюджетът е такъв, какъвто е договарян няколко години, това е предмет на споразумение между България и ЕК и той не може да бъде променян. Ние няма как да очакваме, че ще получим аплодисменти от всички земеделски производители за ПРСР", посочи министър Танева.

„Всеки иска да е гарантиран, че ще ползва пари по оперативната програма, предвид интереса, обаче, тази гаранция трудно може да бъде дадена. Ние не можем да прилагаме програмата хаотично, тя е приета с ясно изразени приоритети в политиките и те са към най-чувствителните сектор-плодове, зеленчуци и животновъдство. Сектори, които биха довели до много по-висок продукт от земеделието в България, дори да достигнем нивата, които сме имали на развитие”, обясни министър Танева.

Тя каза още, че специално за сектор „Вино” има отделна лозаро-винарска програма, която е с общ размер на финансиране от 133 милиона евро за 3 години или годишно малко над 40 милиона евро.

По думите й всеки иска достъп до парите по оперативната програмата за „Развитие на селските райони”, но те са по-малко отколкото е възможностите за сектора и това е положително за страната. Министър Танева изтъкна още, че фактът, че недостигат средства за развитие на земеделския сектор, каквато визия има, говори за положителен тренд на развитие на сектор „Земеделие”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"