Румен Георгиев: Спрете оскверняването на руските паметници

Кандидатът на БСП за кмет на столичния кв. "Лозенец" обеща по-голяма сигурност за жителите.

По-голяма сигурност на жителите, на детските градини и опазване на паметника-костница в столичния "Лозенец", поиска кандидатът за кмет на баровския квартал Румен Георгиев. Това обеща избраникът на местната коалиция БСП Лява България на среща с жителите в квартала. "Ако спечеля надпреварата и стана кмет на "Лозенец", едно от първите неща, които ще направя, е да поставя видеонаблюдение. То ще гарантира по-голямо спокойствие на хората. А също така ще спаси от разрушение и паметника-костница на съветските воини", обеща Румен Георгиев.

Кандидатът на БСП е категоричен, че трябва да има справедливост и уважение към всички загинали чужди воини. Според него има изкривяване и подмяна на историческите факти в последните 25 години. Също така, имало непрекъснатото оскверняване и боядисване на руските паметници. "Това е вандализъм и морално недопустим акт", заяви кандидат-кметът.

През Втората световна война жертвите са над 22 милиона души от Съветската армия в борбата срещу фашизма, а около 40 хиляди души от България. 2750 от тях са загинали при американските бомбардировки в София, припомни Румен Георгиев. Според него е парадоксално, че на територията на "Лозенец", пред посолството на САЩ, преди 5 години бе открит паметник на американските летци, загинали при бомбардировките над София през Втората световна война. "Този паметник има не само видеонаблюдение, а и жива охрана. Монтирането на видеонаблюдение около паметника-костница в кв."Лозенец", както и около зелените площи и детски градинки би гарантирало в голяма степен сигурността на жителите и опазването на историческото наследство в квартала", агументира се кандидат-кметът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"