Свещеник подкрепя електронния вот, призова да гласуваме: "Храната може да е развалена, но иначе ще умреш от глад!"

Сливенският православен свещеник Силвестър Янакиев призова православните християни да гласуват, защото така платеният вот ще стане безсмислен, а похарчените пари от продавачите на гласове ще пропаднат.

"Ако казваме, че сме православни християни и нямаме гражданска позиция, не сме православни християни. Ако ние не вземаме отношение към това, което става около нас, имаме проблеми с вярата си", мотивира се отецът. Според него през годините на прехода има девалвация на ценности, морал, позиции и на мъжество.

Отношението към днешните политическите сили, които посягат към местната власт, той илюстрира с популярния виц, според който, когато трябвало да се каже нещо хубаво за някого, отговорът бил: "...Брат му беше по-лош!" Но се обяви против внушението, че хората няма за кого да гласуват, като разказа притча. "Изборът е такъв: когато човек трябва да се нахрани и на масата му са сложили вкиснало зеле, мухлясал хляб, плесенясало месо, той избира между тях, защото иначе ще умре от глад. Така че вотът е задължителен. А за кого? По съвест!" - заяви отец Силвестър. Той подчерта, че е категорично за електронното гласуване, защото то ще доведе до увеличаване на избирателната активност с активното участие на българите зад граница.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"