Мария Киркова се размина с контузия

Мария Киркова не завърши първия гигантски слалом от новия сезон в Световната купа по ски. Националката потегли добре по трасето на глетчера, който е десетина километра над австрийския курорт Зьолден.

Киркова премина през първата контрола на 2 секунди след най-бързите, което означаваше, че ако продължи в същото темпо, може да разчита на място в топ 40 от 71-те стартирали. Но 15-ина врати преди финала Мария изхвърча от пистата, падна и започна да се свлича по стръмния склон. Пързаляйки се по гръб напред, тя бе изхвърлена на няколко метра нагоре от бабуна, намираща се незнайно защо на пистата, и то близо до предпазните мрежи. Алпийската падна отново по гръб и остана да лежи. Веднага около нея се събраха десетина от организаторите, но след кратка суетня българката се изправи и се пусна сама до финала. Националката направи най-зрелищното падане на първия манш, което изглеждаше и доста страшничко. Слава Богу, Киркова се размина без травма.

„Поддържах добра скорост до падането. Все пак съм от два месеца на тренировъчен лагер в Австрия - каза Киркова на финала. - Съжалявам, че се получи това падане. Очаквах да спра, когато изненадващо усетих, че нещо ме подхвърля високо във въздуха. Твърдото повторно падане ми изкара въздуха. Благодарение на добрия протектор не ме заболя много и не получих травма. Хората от организаторите ме питаха как съм, а аз не успявах да им отговоря, защото не можех да си поема въздух, и това ги изплаши много. После бързо се разбрахме, че съм добре и взаимно се успокоихме.”

Над 14000 зрители се събраха на „Глетчер арена”, а в неделя за старта на мъжете се очакват поне 20 000 любители на „белия спорт“ да подкрепят големия си любимец Марсел Хиршер.

В надпреварата ще участва и най-добрият ни алпиец Алберт Попов.

За първи път от 15 години на Световна купа България е представена от мъж и жена. За последно Надежда Василева и Стефан Георгиев караха в Зьолден през 2000 година.

Италианка е №1

В отсъствието на контузената звезда Ана Фенингер и отказалата се в последния момент Линдзи Вон, Федерика Бриньоне изненадващо, но заслужено взе първата си победа за Световната купа. 25-годишната италианка, специалистка в гигантския слалом, досега имаше 6 подиума, но нито един триумф. Втора е Микаела Шифрин (САЩ), а трета - Тина Вайрайтер (Лихтенщайн).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Кръстев

Този уебсайт използва "бисквитки"