Село гласува за 15 минути

Шуменското село Беджене, в което живеят петима души с право на глас, приключи с изборите в неделя за по-малко от четвърт час.

Местните по традиция гласуваха в съседното село Преселка, а както се полага за електорат, бяха взети с автомобил - бус с червен кръст на новопазарската болница. Четиримата избиратели се строиха сутринта на селския площад, най-възрастната на 90 г. си остана у дома. Към компанията се присъедини и англичанката Ейми Шърли, която бодро обясни, че знае за кого да гласува. Пред урната в село Преселка обаче се оказа, че чужденката няма право на глас. Датата в удостоверението й за продължително пребиваване е едва от август тази година. Шърли не се ядоса, напротив, обясни, че остава да зимува в Беджене, защото искала да види сняг. Към нея даже ще се присъедини и приятелят й индиец.

Беджанци гласуваха за кмет на община Нови пазар, въпреки че само един от мераклиите за поста дошъл в селото. Ожалили му се, че цяло лято уличните лампи в мини-селото не светят. След дни проблемът бил решен и сега вечер селото грее като ден, радват се последните мохикани.

"Избори не съм пропускала през живота си, уж все гласуваме, за да стане по-добро, но нищо не се променя", обясни след вота Величка Стоянова/67г./. В малкото село нямат големи желания след като проблемът с осветлението бил решен, а фирма редовно изпразвала контейнерите за смет. Чистият въздух си е дар Божи и колкото години им е отредила съдбата ще ги посветят на Беджене.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"