ГЕРБ успя да пробие в Лом, жена събуди Видин, Златко Живков спечели в Монтана за пети път

Единствената жена кандидат за кмет на Видин Росица Кирова разби многогодишния партиен модел в дунавската община. Тя отива на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков. Кирова поведе на първия тур с 27,8%.

45-годишната управителка на голяма фирма не е лаик в политиката и близо десет години е общински съветник. Участието й в местния парламент винаги е било от гражданската квота - първо от НДСВ, а после и от ГЕРБ. През годините Кирова стана популярна като защитник на правата на видинчани и остро критикуваше местното червено управление.

Росица Кирова бе издигната от гражданско обединение "Единни за промяна", в което влизат три малки партии - "Екогласност", "Движение 21" и "ВМРО - Българско национално движение". Листата за общински съветници на "Единни за промяна" е съставена изцяло на граждански принцип и в нея влизат хора с различни партийни пристрастия, както и такива, които никога не са участвали в политиката. Сега ще имат мнозинство в общинския съвет.

Едно от малкото места, в които ГЕРБ загуби изборите още на първия тур, е Монтана.

Въпреки прогнозите на социолозите досегашният кмет Златко Живков спечели пети мандат от раз. Той беше издигнат от коалиция, в която влизат Реформаторският блок, БНД и Партията на жените.

"Организацията на изборите беше посредствена, дори лоша, хората бяха затруднени, което доведе до много недействителни бюлетини. Имаше и тотална дезинформация и манипулация със скалъпени социологически проучвания", заяви на първата си пресконференция Живков.

На първия тур в област Монтана спечелиха още двама ветерани. Иван Барзин (ЗС "Ал. Стамболийски") взе пети мандат в община Вълчедръм, а Венцислав Евгениев (БСП) пое за седми път управата на община Медковец.

След един мандат извън управлението на Лом бившата кметица на крайдунавската община Пенка Пенкова, издигната от ГЕРБ, спечели на първия тур. Тя получи 52% от гласовете и остави далеч назад петимата си съперници. Втори с 15% е бизнесменът Борислав Борисов - кандидат на местната коалиция "Единство", в която влизат ДПС, АБВ, ББЦ, БДЦ и ЗС "Ал. Стамболийски". По предварителни данни ГЕРБ печели 10 мандата в 29-членния общински съвет на Лом.

Победата в Лом засега е единствената за ГЕРБ в цялата област Монтана. Управляващата партия отива на поправителен следващата неделя в Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Чипровци, Георги Дамяново и Якимово.

„Мама“ се връща при дядо

Кметът на Кюстендил Петър Паунов спечели трети мандат с близо 60% от гласовете. 

В Дупница предстои балотаж между досегашния кмет инж. Методи Чимев от ГЕРБ, за който са подадени 40,31% от гласовете и независимия д-р Иван Ибришимов, подкрепен от БСП.

Втори тур ще има и в Бобов дол - Елза Спасова от БДЦ срещу Мая Спасова (ГЕРБ). Драмата е пълна за бившата кметица на миньорския град Йорданка Каленичкова, наричана от местните „мама“. Тя остана трета и ще трябва да се върне в митрополитския екип на дядо Николай в Пловдив. Тотомилионерът от Бобошево Венцислав Цветин не успя да спечели любовта на съгражданите си и отпадна от надпреварата.

Виден човек на ГЕРБ във Велико Търново загина в катастрофа

Досегашният председател на общинския съвет във Велико Търново Николай Ашиков загина в зверска катастрофа в прохода Хаинбоз. Трагедията стана часове след изборната победа на ГЕРБ. 54-годишният Ашиков беше знакова фигура за града и партията на Бойко Борисов.

В нощта на изборите Ашиков празнувал със съпартийци на вилата си, а на сутринта тръгнал да се прибира към града. Движел се с висока скорост и предприел рисково изпреварване по планинския път, забил се челно в тир. Ашиков беше и известен бизнесмен - представител на голям автомобилен производител.

Празненството било по повод на победата още на първи тур на досегашния кмет на старата столица Даниел Панов. Иначе в областта от раз спечелиха мандати Пламен Чернев в Сухиндол (независим), Георги Чакъров (БСП) в Полски Тръмбеш, Петко Чанев (ВМРО) в Златарица, Дилян Млъзев (ГЕРБ) в Елена и в Лясковец - Ивелина Гецова от ГЕРБ.

В Павликени, Свищов, Стражица и Горна Оряховица ще има балотаж. На втори тур в железничарския град отиват кандидатът на ГЕРБ инж. Добромир Добрев и Ангел Йорданов от БСП. Преброяването ставаше много бавно във всички ОИК в региона.

Живко Тодоров със съкрушителна победа

ГЕРБ спечели повече от категорично в Стара Загора и Казанлък. В областния център Живко Тодоров победи със 79,5%. Кандидатът на БСП д-р Стефан Шишков остана втори с едва 9%. ГЕРБ ще има и абсолютно мнозинство в общинския съвет. Идентично е положението в Казанлък, където кандидатът на партията и досегашен кмет Галина Стоянова събра убедителните 71%. В Стара Загора се очаква преференции да пренаредят листите на Реформаторския блок. Юсни Ибрям, който е осъден за купуването на гласове на предишни избори и бивш съветник от ДПС, се очаква да влезе отново в местния парламент. БСП бележи голямо остъпление в техни крепости като Опан, Чирпан и Гурково, където отива на балотаж, в последните две общини - срещу ГЕРБ.

Селски първенец спечели десети мандат

Румен Савов - управлявал вече 34 години монтанското село Дондуково, спечели десети мандат. Местният управник от БСП седнал на кметския стол в родното си село още през 1972 г. веднага след като излязъл от казармата. Бил е кмет по времето на социализма и с малко прекъсване поел кормилото на селото и след идването на демокрацията. Тази есен обаче за властта подала заявка и местна жителка. "Добре стана, участвах в истински избори, иначе се съзтезавах сам със себе си", каза Савов. От пуснатите бюлетини 198 били за него, а 29 за съперничката му Таня Георгиева.

ГЕРБ взе Русе и още три общини

ГЕРБ печели четири общини в Русенска област, а в останалите четири ще има балотажи. Кандидатът на партията на Бойко Борисов за втори мандат в Русе Пламен Стоилов победи на първия тур с 52,58%. Д-р Петър Петров (ГЕРБ) печели категорично втори мандат в община Ценово. Георги Миланов от същата партия е новият стар кмет на община Иваново. В община Борово Валентин Великов (ГЕРБ) събира 63,70% от вота. В останалите общини герберите също имат големи шансове на балотажа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"