Евромагистрати отхвърлиха Атанас Семов за генерален адвокат

Кандидатурата на доц. Атанас Семов за български генерален адвокат в Съда на Европейския съюз е отхвърлена от комитет от висши европейски магистрати. Мотивът им - на Семов му липсвал професионален опит на високо ниво.

Комитетът е консултативен орган, а окончателно решение по кандидатурите вземат държавите членки в рамките на Съвета на ЕС. Въпреки това правосъдният министър Христо Иванов ще предложи на кабинета да оттегли кандидатурата на Семов и лично той да предложи на премиера Бойко Борисов авторитетен кандидат за генерален адвокат.

Семов е изслушан от комитета на 30 октомври.

Комитетът е отчел академичните му постижения и познанията в областта на правото, но е преценил, че професионалният му опит е недостатъчен, съобщават от Министерството на правосъдието.

„Комитетът отчита, че доц. Семов има висок капацитет, но не му достига, за да покаже онзи изключителен капацитет, за да заеме тази позиция“, конкретизира министърът на правосъдието Христо Иванов.

За поста Семов бе избран след надпревара с 11 юристи. Той е доктор на юридическите науки и доктор по право на ЕС. Бил е и зам.-шеф на парламента.

Потърсен за коментар, Семов не вдигаше телефона си.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стоян Нешев

Този уебсайт използва "бисквитки"