На Запад пуснаха версия за бомба на борда в руския еърбъс (обзор)

Кремъл отхвърли спекулациите, че бомба на борда е причината за падането на руския еърбъс А321 в събота на Синайския полуостров в Египет, довело до смъртта на всички 224 души на борда, но специалисти проверяват тази възможност. Една група криминолози изследват елементи от конструкцията, ръчния багаж и телата на загиналите за следи от взривни вещества от възможен терористичен акт, а друга - за такива в багажното отделение, заяви шефът на Росавиация Александър Нерадко, цитиран от РИА "Новости".

Това стана, след като Лондон първи официално заяви, че има голяма вероятност самолетът да е свален от бомба на борда. След което източници от US разузнаването потвърдиха тази възможност и евентуалната съпричастност на "Ислямска държава", базирайки се на данни от прихванати разговори между терористи и агентурни източници. Джихадистите още в събота се похвалиха, че са свалили самолета, а в сряда потвърдиха, че те са отговорни, без да разкриват как са го направили.

Вашингтон вчера обяви, че не е изказал официална версия за трагедията, а Русия и Египет, която е водеща в разследването, призоваха за сдържаност в изказването на хипотези.

"Не сме сигурни, че самолетът е свален от бомба, но изглежда все повече, че е така", заяви вчера британският премиер Дейвид Камерън, който вчера се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Лондон. Камерън разговаря по телефона с Владимир Путин, съобщи Кремъл. И посочи, че руският президент подчертал, че е важно да се използват данни от продължаващото разследване при оценка на причините за инцидента.

В сряда бе съобщено, че са извлечени данните от „черната“ кутия с техническите параметри на полета и предстои анализът им. Записите от другата - от разговорите на пилотите, са повредени и ще трябва повече време за разчитането им.

След като Лондон лансира в сряда вечерта версията си за бомба на борда в самолета, излетял от Шарм ел Шейх, полетите с британски туристи от египетския курорт бяха отложени. Холандия, Ирландия и дъщерните на „Луфтханза“ авиокомпании „Еделвайс“ и „Юроуингс“ обявиха, че спират временно да летят оттам. Руският премиер Дмитрий Медведев заръча на транспортния министър Максим Соколов да се вземат допълнителни мерки за сигурност за всички руски международни полети.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"