„Ислямска държава“ черпи с лакомства заради падналия руски самолет

Все още не е ясно дали „Ислямска държава“ изобщо е замесена в случая с руския пътнически самолет, който се разби в египетската провинция Синай тази седмица. Въпреки, че групировката пое отговорността за свалянето на самолета, а британските власти предположиха, че в багажното отделение може да е била поставена бомба, египетските и руските власти заявиха, че е твърде рано да се правят изводи за причината за катастрофата, пише The Washington Post, цитиран от "Фокус".

Това обаче не е пречка за ИД да празнува, отбелязва вестникът.

Видеоклип, разпространен в социалните медии от „Ислямска държава“ тази седмица, показва как въоръжени бойци раздават лакомства на група хора, включително деца, паралелно с комюнике от групировката „Провинция Синай“ (смятана за египетския клон на ИД), което разкрива ролята им в катастрофата. По-късно във видеото, руски говорител изважда нож, нарича руският президент Владимир Путин „прасе“, и отправя предупреждение към руския президент „ще завладеем домовете ви и ще ви унищожим“.

Клипът е сниман в иракската провинция Нинава, инфилтрирана от „Ислямска държава“ миналата година.

В сравнение със заплахите, лакомствата могат да изглеждат незначителни, но не е точно така. Известно е, че „Ислямска държава“ привлича деца, често като се преструва, че ще им предложи образование, докато училищата им са затворени, пише още американското издание.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"