До 100 лв. за винетка от следващата година (обзор)

Цената на годишната винетка за лека кола ще се повиши, но ще остане под 100 лв., заяви финансовият министър Владислав Горанов. В момента стикерът струва 67 лева.

„В бюджета изчисленията са направени за увеличение на цената на винетката, но не до 145 лв. Вариантът, който вероятно ще бъде предложен от страна на пътната агенция и респективно от страна на регионалното министерство, е под 100 лв.“, каза Горанов пред „Дарик“. Тепърва обаче ще се води дебат за това колко точно да струва стикерът.
По неофициална информация в регионалното министерство се разглеждали три варианта за новата цена на винетката. Единият бил за двойно поскъпване до 145 лв., вторият - 120 лв., а третият - 97 лв. От думите на Горанов се подразбра, че ще бъде избран последният вариант.

Финансовият министър припомни, че цената на винетката не е била променяна от 2008 г. „Съгласете се, че с 67 лв. винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално“, коментира Горанов. Според него при ниската данъчна тежест у нас плащанията според потреблението ще растат.

Както „Труд“ вече писа, решение за цените на винетките се очаква да бъде взето на заседание на Министерския съвет идната седмица. Очаква се скоро да бъде готов и окончателният доклад на Световната банка за въвеждане на тол такси (цена за изминато разстояние).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"