Съдът глоби БНР с 10 000 лева заради спряно излъчване на “Хоризонт” в Разградскo

Държавното радио се оправдава, че няма пари

Съдът в Разград потвърди глоба от 10 000 лв. за Българското национално радио (БНР) заради спряно излъчване на програма “Хоризонт” на средни вълни. Санкцията е наложена от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Тя беше сезирана от граждани и кметове. Проверка през януари установила, че няма излъчване в района на Търговище, Дулово, Шумен и Разград. Месец по-късно последвало налагане на санкцията, която БНР обжалва пред районния съд. Мотивът на БНР е, че е спряло излъчването заради липсата на бюджетни субсидии и невъзможността да поеме разходите. От БНР са внесли искане в КРС за спиране на седем предавателни станции, сред които и тази в Разград. Комисията трябвало да се произнесе в едномесечен срок, но не го направила. Притиснати от обстоятелствата, от БНР решили да спрат предавателните станции, докато чакат КРС.

“Доводите за липсата на субсидии, чрез които да се осъществява това излъчване, могат да имат основание, но докато не е взето решение да се закрият станциите, БНР е трябвало да се съобрази със задълженията си. Спирайки излъчването, без да е дочакало решението на КРС, БНР е допуснало нарушение”, мотивира се съдът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"