“Сбогом, нощ!” ни каза Венцеслав Кисьов

Продължава инициативата на издателство “Захарий Стоянов” и НАТФИЗ “Да възродим българския дух”: в поредица от паметни вечери през последните осем месеца беше почетена паметта на Пенчо Данчев, Вили Цанков и Леон Даниел.

Събитията се провеждат в аулата на НАТФИЗ, където на 9 ноември се състоя поетична вечер “Живият Венцеслав Кисьов”, водена от Иван Гранитски: “Венци беше добър, безкористен, удивителен човек. Той се обръщаше към всички с “миличък”. Обществото ни е в дълг пред тези удивителни творци, които си отидоха, и ние ще продължим с ректора на НАТФИЗ - Любомир Халачев, да полагаме усилия, за да се получи театрална библиотека, която да обхване ярките имена на починалите, както и на живи днес наши големи актьори и режисьори.” Иван Гранитски представи специално издадената книга “Сбогом, нощ!”. Той разказа за драматичния живот на актьора, два пъти прогонван от театър “Сълза и смях”: “Когато започна т.нар. театрална реформа, на улицата останаха големи имена като Вили Цанков и Леон Даниел (обявени за “стари” и отстранени от театъра). Този катастрофичен период доведе до това, че цяло поколение актьори бяха неглижирани. Разбира се, загуби българският театър.

Мнозина от тях си отидоха без време - Кирил Варийски, Антоний Генов, Радко Дишлиев... А Венци Кисьов дойде да работи в издателство “Захарий Стоянов” и така се прояви и другата страна на таланта му. Ние издадохме 8 негови книги с поезия, проза и театрална теория.

“Сбогом, нощ”, сборник, ИК “Захари Стоянов”, 196 стр., 15 лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анжела Димчева

Този уебсайт използва "бисквитки"